Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Presa internațională despre elicopterul moldovenesc…

Presa internațională despre elicopterul moldovenesc implicat într-un accident aeronautic în Afganistan

La data de 2 septembrie 2018, în Afganistan, la ora 3 UTC, elicopterul MI-8 MTV cu numărul de înregistrare ER-MHR al companiei aeriene Valan International Cargo Charter s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de la baza aeriană militară din Mazar-i-Sharif. Autoritățile moldovenești și presa internațională difuzează date diferite despre numărul celor decedați. 

La bordul elicopterului se aflau 3 membri ai echipajului cetățeni ai Ucrainei și 11 pasageri cetățeni ai Afganistanului. Potrivit informației preliminare, în urma accidentului au decedat 2 membri ai echipajului și 10 pasageri,  informează Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova.

Datele se concretizează, fiind pornită investigația pentru obținerea informațiilor suplimentare și stabilirea tuturor circumstanțelor zborului.

Pe de altă parte, WashingtonPost și New York Times  au scris citând The Associeted Press că „un pilot străin și doi soldați afgani au fost uciși când un elicopter contractat de Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO) a avut o problemă tehnică și a luat foc la impactul cu pământul, iar alți șapte militari care se aflau la bordul elicopterului, au fost salvați”, potrivit Maj. Hanif Rezaie, un purtător de cuvânt al armatei afgane.

Acesta nu este primul incident al companiei Valan International Cargo Charter. În 2015, un elicopter, cu alți trei moldoveni la bord, a fost capturat în Afganistan de gruparea „Taliban” după ce a fost nevoit să aterizeze de urgență. Atunci un moldovean a murit. La 14 octombrie 2017, patru cetățeni ai R. Moldova au decedat,  iar alți doi au fost grav răniți după ce avionul cargo în care se aflau s-a prăbușit pe țărmul Oceanului Atlantic, după o tentativă eșuată de aterizare pe aeroportul internaţional din orașul Abidjan, Coasta de Fildeș. 

Sursa Foto: Timpul.md