‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii francezi protestează faţă de acapararea terenurilor de către investitorii chinezi

Fermierii francezi protestează faţă de acapararea terenurilor de către investitorii chinezi

‹ adv ›
‹ adv ›

Veniţi din toate colţurile Franţei cu tractoare şi fumigene, peste o sută de fermieri au ocupat zilele trecute o parcelă de teren deţinută de investitori chinezi în regiunea Indre, din centrul Franţei, pentru a protesta faţă de speculaţiile cu terenurile arabile franceze, transmite AFP, citat de Agerpres.

În anul 2016, consorţiul chinez Hongyang a cumpărat o suprafaţă de 1.700 de hectare în regiunea Indre, unde produce grâu destinat pieţei mondiale.

Miercuri însă, cei peste 100 de fermieri francezi au semănat secară pe parcela ocupată, un gest simbolic care demonstrează dorinţa de „a reda terenurile ţăranilor”.

„Terenul este pentru a asigura mijloacele de existenţă ale familiilor fermierilor şi pentru a produce hrană. Noii proprietari au venit aici pentru a face profit, pentru a speculaţii bursiere pe produse agricole şi să acapareze terenuri”, a declarat Laurent Pinatel, purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor Confederation paysanne.

Potrivit datelor publicate de American Enterprise Institute şi Heritage Foundation, începând din 2010 investitorii chinezi au cheltuit cel puţin 76 miliarde euro pentru a achiziţiona terenuri în străinătate. Au fost vizate în special Asia de Sud-Est, America Latină şi Africa, dar în ultimii ani atenţia chinezilor s-a îndreptat spre Australia, SUA şi Europa.

Nicolas Calame de la Confederation Paysanne a subliniat că situaţia din regiunea Indre a devenit „emblematică” pentru o problemă globală.

„Problema nu este că proprietarii sunt chinezi. Este la fel de scandalos când francezii acaparează terenuri în Ucraina sau Polonia”, a spus Calame.

Fermierii au cerut Guvernului să elaboreze un act legislativ care să restricţioneze suprafaţa de teren pe care marii investitori o pot cumpăra. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a anunţat în luna februarie că va impune restricţii pentru achiziţionarea de terenuri arabile de către străini. La rândul său, ministrul francez al Agriculturii, Stephane Travert, a spus miercuri că o comisie parlamentară analizează acest dosar şi că se aşteaptă să fie formulate propuneri concrete.

‹ adv ›

Potrivit unor date publicate în luna martie de Eurostat, Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preţ din Uniunea Europeană la achiziţionarea unui hectar de teren arabil (63.000 euro), în timp ce România este ţara cu cel mai ieftin teren arabil (în medie – 1.958 euro).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii