Hai Moldova: 80 de saci de gunoi au fost adunate de pe malul râului Bâc// FOTO

Echipa Hai Moldova, împreună cu aproximativ 50 de voluntari, au organizat astăzi, 1 septembrie, o curățenie test pe râul Bâc. Participanții la evenimentul de curățenie s-au „înarmat” cu mănuși și timp de două ore au adunat 35 de saci cu gunoi nereciclabil și 42 de saci cu gunoi reciclabil.

Deșeurile reciclabile (hârtie, metal, plastic, sticlă) au fost colectate de compania ABS Recycling pentru prelucrare ulterioară, iar deșeurile nereciclabile de către reprezentanții Întreprinderii municipale spații verzi.

Galina Leahu, șef-adjunct la Întreprinderea municipală spații verzi, prezentă la acțiunea de curățenie, a făcut un apel către toți cetățenii să se implice în mișcarea Hai Moldova.

„Este o zi de probă pentru data de 15 septembrie și rugăm toți cetățenii din orașul Chișinău și nu doar, de la mic la mare, cei care aveți posibilitatea, să veniți în zonele despre care vă vom comunica înainte de Ziua Globală a Curățeniei, unde urmează să fie colectat gunoiul, mai cu seamă în zonele de agrement. În același timp, vă rugăm foarte mult, după ce veți participa, să încercați să-i sensibilizați pe alți cetățeni să păstreze curățenia în orașul nostru”.

Vlada Balica, reprezentantă a companiei ABS Recycling a lansat un îndemn către cetățenii capitalei să nu mai lase deșeuri în natură.

„Vă îndemn pe toți să ieșiti la data de 15 septembrie. În toată țara va fi marea curățenie. Găsiți un coordonator local și ajutați să curățăm țara de deșeuri. Dar, în primul rând, îi îndemn pe toți să nu mai lăse deșeuri în natură, așa vom reuși să prevenim poluarea și să păstrăm mediul în care trăim”.

Această curățenie a fost o simulare a evenimentului Ziua Globală a Curățeniei care va avea loc la data de 15 septembrie 2018, zi în care organizatorii și voluntarii și-au propus să strângă deșeurile din parcuri, păduri, plaje și alte locuri publice pe tot teritoriul Republicii Moldova.

„Hai Moldova” este parte a mișcării globale „World Cleanup Day” (Ziua Globală a Curățeniei) care, în data de 15 septembrie 2018, are drept scop să mobilizeze 100 de milioane de oameni din 150 de țări pentru a strânge 500 de milioane de tone de gunoi din spațiile publice.

În Moldova, echipa își propune să adune 100 000 de voluntari și să strângă 1400 tone de gunoi. Din 2011, de la apariția Hai Moldova, și până în 2017, mișcarea a reușit să mobilizeze peste 230 000 de oameni pentru a aduna deșeurile aruncate la nimereală. În total, voluntarii Hai Moldova au colectat din spațiile publice peste 15.000 tone de gunoi din 854 de localități.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.