Patru ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre UE și R. Moldova// VIDEO

Astăzi se împlinescpatru ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Cu această ocazie, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a menționat, într-un mesaj video, rezultatele foarte bune atât în creșterea comerțului bilateral, cât și în implementarea reformelor legate de Acordul de Liber Schimb.

„Aproape 68% din exporturile RM merg acum către piața UE. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 23% la nivelul anului 2017. Comerțul bilateral în ultimul an a ajuns la 4 miliarde de euro. Suntem bucuroși să observăm tendința pozitivă similară și în 2018, inclusiv pentru exporturile moldovenești”, a menționat ambasadorul UE.

De asemenea, Peter Michalko a relatat că balanța comercială a produselor agricole, în special nuci, cereale, semințe de floarea soarelui, vin, s-a îmbunătățit considerabil în favoarea Republicii Moldova. Exporturile moldovenești de produse vegetale către UE aproape s-au dublat în ultimii doi ani și au atins cifra de 406 milioane de euro.

Pe lângă agricultură, comerțul a crescut considerabil în materiale plastice, textile, metale, mașini, dar și ceramică și jucării. În mod similar, UE a devenit o piață importantă pentru serviciile Republicii Moldova de tehnologie a informației și comunicațiilor.

„Acestea sunt rezultatele câtorva ani de la punerea în aplicare a Acordului de Liber Schimb dintre UE și Republica Moldova începând cu septembrie 2014. Potențialul său complet încă urmează a fi realizat prin reforme structurale și integrare economică”, a mai spus ambasadorul UE

Peter Michalko  a declarat că UE a sprijinit RM în acest sens și va continua să o facă și în viitor: „Cu Acordul de Liber Schimb au venit și vor mai veni mai mulți bani și salarii mai bune”.

La 27 iunie 2014, Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat un Acord de Asociere și l-au aplicat cu titlu provizoriu de la 1 septembrie 2014.  Acordul introduce un regim de comerț preferențial – Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător  (DCFTA).

.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.