Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Virusul West Nile a ucis…

Virusul West Nile a ucis șase persoane în România și 17 în Grecia

Șase persoane din România și 17 din Grecia au murit din cauza virusului West Nile, după ce au fost mușcați de țânțari. Simptomele includ febră, dureri de cap, oboseală, dureri corporale, greață și vomă. Asociația Medicală din Atena a solicitat Ministerului Sănătății să pună în aplicare un plan de combatere a răspândirii virusului.

În jur de 130 de incidente au fost raportate pe teritoriul Greciei, în principal în Attica și Macedonia Centrală, dar și în alte părți ale Europei, informează euronews.

„În acest an, au fost depistate mai multe cazuri de infecție, comparativ cu anii precedenți, și acesta este un fenomen care se întâmplă și în alte țări europene”, a explicat medicul Danae Pervanidou din Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Grecia. Pervanidou  a mai precizat că în ultimii zece ani, aproape în fiecare vară, numărul cazurilor din Europa Centrală și de Sud este în creștere.

Numărul deceselor cauzate de virusul West Nile repartizat pe regiuni

Și Ministerul Sănătăţii din România a anunţat că numărul persoanelor decedate din cauza virusului West Nile a ajuns la şase, din mai până în august 2018 . Trei dintre ele sunt din București, iar celelalte din Iaşi, Galaţi şi Covasna, scrie digi24. În aceeași perioadă a anului 2017, în România s-au înregistrat 16 cazuri și șase decese. Iar în 2016, până la încheierea perioadei de supraveghere în 30 septembrie, au fost înregistrate 80 de cazuri şi 8 decese.

Care este cauza răspândirii virusului?

Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar,  precizează specialiştii, menţionând că: „Nu există vaccin sau tratament antiviral specific”.

„Specialiştii consideră că sunt cazuri sporadice şi nu e vorba de o epidemie, iar creşterea înregistrată este cauzată de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor. Pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în toate centrele de transfuzii din ţară s-au luat măsuri de siguranţă. Sângele este testat suplimentar, astfel încât să poată fi depistată eventuala prezenţă a virusului în sângele recoltat”, se arată în comunicat Ministerului, citat de digi24.

Simptomele virusului West Nile

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, afirmă specialiştii, care recomandă cetăţenilor să se prezinte la cel mai apropiat cabinet dacă au febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vomă, erupţii cutanate.

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome precum rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Cum putem preveni apariția virusului West Nile

Ministerul Sănătăţii din România recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor repelente de ţânţari, montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor, limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Când virusul a fost descoperit pentru prima dată

Virusul West Nile a fost descoperit în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda. Interesul experților față de virus a crescut în momentul în care acesta a fost depistat în Statele Unite, mai exact în News York City, în anul 1999, când au fost confirmate 66 de cazuri soldate cu șapte morți.