Linkuri accesibilitate

Separatiștii din Donețk sunt în căutarea unui nou lider după uciderea lui Zaharcenko


 Alexandr Zaharcenko (poză de arhivă)
Alexandr Zaharcenko (poză de arhivă)

Conducerea separatiștilor din Donețk, regiunea estică a Ucrainei, s-a reunit într-o ședință de urgență după ce așa-numitul lider al regiunii, Alexandr Zaharcenko, a fost ucis vineri într-o explozie la o cafenea , împreună cu paza sa de corp. În explozia bombei din Donețk a fost rănit și un alt lider separatist, Alexandr Timofeiev. Pentru moment nu este clar cine va prelua conducerea regiunii separatiste, numele cele mai des vehiculate sunt Dimitr Trapeznikov, vicepremier și Denis Pușilin, președinte ale legislativului local.

Ministerul de externe rus s-a grăbit să acuze autoritățile ucrainene de atac. Serviciul de securitate ucrainean vorbește însă despre o posibilă „răfuială” între separatiști și „sponsorii lor din Rusia”. Comitetul rus pentru Investigații a anunțat că va Ancheta circumstanțele atacului iar purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe a cerut intervenția OSCE.

Din 2014, când a izbucnit conflictul separatist din estul Ucrainei, peste 10 300 de persoane au fost ucise în luptele dintre armata ucraineană și milițiile separatist, sprijinite de Rusia. Moscova respinge în continuare orice amestec direct în acest conflict.

XS
SM
MD
LG