/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Statele Unite au declanşat un litigiu la Organizaţia Mondială a Comerţului împotriva Federaţiei Ruse

missing
31 august 2018, ora 13:52

În motivaţie, Statele Unite invocă faptul că măsurile de retorsiune ruseşti nu respectă prevederile Acordului General pentru Tarife Vamale şi Comerţ din 1994. Mai exact, anume faptul că Rusia nu a impus aceleaşi taxe şi pe produse similare provenite din alte ţări, precum şi faptul că taxele sunt mai mari decât cele incluse în lista de concesii tarifare ale Federaţiei Ruse.

Măsurile de retorsiune ale Federaţiei Ruse au venit ca răspuns la sancţiunile economice americane intrate în vigoare pe 27 august. Noile taxe vamale ruseşti se situează între limita minimă de 25% şi cea maximă de 40%, vizând echipamentele de construcţie a drumurilor, echipamentele de petrol şi gaze, instrumentele de procesare a metalelor, echipament de foraj şi fibra optică.

În ceea ce priveşte măsurile americane, acestea au rolul sancţionării Federaţiei Ruse pentru presupusele ingerinţe în scrutinul prezidenţial american şi presupun diminuarea accesului Rusiei la o serie de resurse şi activităţi financiare.

Printre măsuri se numără impunerea de noi taxe vamale pe produsele de oţel şi aluminiu, restricţionarea importurilor de uraniu şi restricţionarea tranzacţiilor ce vizează datoria suverană a Federaţiei Ruse sau a celor ce vizează o serie de proiecte energetice ruseşti. În plus, au fost impuse şi sancţiuni individuale, asupra unor oligarhi ruşi.

Litigiul Statelor Unite a fost iniţiat la doar două zile de la o acţiune identică a Chinei şi la nouă zile de la un gest similar al Turciei, ambele vizând cele mai recente taxe vamale americane.

Potrivit regulilor OMC, Federaţia Rusă are la dispoziţie 60 de zile pentru a rezolva litigiul. În caz contrar, Statele Unite va avea posiblitatea escaladării lui prin trimiterea unei solicitari către OMC pentru înfiinţarea unui grup de judecători pentru pronunţare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram