Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum s-a văzut protestul de…

Cum s-a văzut protestul de ziua independenței Republicii Moldova în presa internațională

Poliția din capitala R. Moldova s-a ciocnit cu protestatarii anti-guvernamentali, supărați de presupuse acte de corupție și de nevalidarea alegerilor. Manifestanții susțin că ofițeri în uniforme și civili au folosit „forța” pentru a scoate protestatarii de la „un protest pașnic desfășurat pe tot parcursul nopții”. S-a întâmplat la 27 august, când liderii țării au marcat cei 27 de ani de independență a Republicii Moldova, transmite site-ul de știri și canalul de televiziune euronews, disponibil în 155 de țări și urmărit zilnic de 7,5 milioane de oameni. 

Declanșatorul protestului a fost o hotărâre judecătorească care a invalidat alegerea unui candidat pro-european la cursa primăriei Chișinău. Andrei Năstase, liderul Partidului Demnitate și Adevăr, a învins în mod neașteptat un candidat pro-rus la alegerile din iunie.

Dar rezultatul a fost anulat de instanțele judecătorești, deoarece Năstase a difuzat o transmisiune live pe Facebook în ziua alegerilor, îndemnând cetățenii să voteze. Măsura a fost criticată de UE, Canada și SUA, care au considerat-o o amenințare la adresa democrației moldovenești, scrie euronews publicând și un video al Radio Europa Liberă, tradus în engleză.

De ce mai sunt nemulțumiți protestatarii?

Euronews mai scrie că „protestatarii sunt nemulțumiți de puterea deținută de omul de afaceri, miliardarul Vladimir Plahotniuc, care este liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM)”.

Dionis Cenușă, expert politic în RM, a declarat pentru Euronews că Plahotniuc – despre care se spune că deține 70% din mass-media din Moldova – a capturat statul. După ce, cu patru ani în urmă, la alegerile generale, partidul deținea doar 15,8% din voturi,  PDM a ajuns totuși la putere.

PDM, considerat pro-UE, s-a alăturat liberal-democraților și fostilor comuniști pentru a forma o majoritate parlamentară.

Alexandru Damian, de la Centrul Român pentru Politici Europene, a precizat pentru euronews că legăturile PDM cu parlamentarii pro-ruși bat clopote de alarmă în vest și că înființarea partidului pro-UE al lui Năstase este o amenințare la adresa „poveștii” care susține că actualul guvern moldovenesc este prietenos cu Bruxelles.

Cum rămâne relația Moldovei cu Europa?

Moldova a semnat un acord acum patru ani, potrivit căruia Bruxelles urma să finanțeze reformele care vor ajuta țara să fie mai aproape de UE. Dar Comisia Europeană a menționat în iulie că sistează pachetul de ajutor de 100 de milioane de euro în urma alegerilor fraudate la primăria capitalei.

De asemenea, deputații europeni au criticat rezultatul alegerilor. „Pentru prima dată discursul anti-UE, care este în general asociat cu partidul socialist, a fost preluat de Partidul Democrat din Moldova și mass-media deținută de ei, ca răspuns la votul Parlamentului European de sistare a ajutorului financiar”, a scris Alexandru Damian.

Ce urmează?

Alegerile parlamentare vor avea loc în lunile următoare, ceea ce va demonstra dacă Moldova va merge în continuare spre direcția europeană. Experții declară că reformele electorale introduse recent vor crea dificultăți partidele nou-înființate, cum ar fi cel al lui Năstase.

„Alegerile din toamnă, dacă sunt organizate conform sistemului electoral mixt – o combinație a celor doua forme clasice de sistem electoral: cel majoritar uninominal și cel proporțional pe liste de partid – favorizează socialiștii pro-ruși, care ar putea să câștige cursa”, a subliniat Alexandru Damian.

Între timp, Cenușă a avertizat că alte foste țări sovietice ar putea să imită modul în care Moldova se preocupă de UE.

„Cazul Moldovei este periculos pentru alte foste state sovietice care au acorduri cu UE. Acest lucru se datorează faptului că regimurile oligarhice din regiune învață cu succes unul de la celălalt, inclusiv cum să imite reformele și cum să depășească principiul condiționalității al UE”, a afirmat Dionis Cenușă.

Ce spune guvernul Moldovei?

Guvernul moldovean nu a răspuns imediat cererii de comentarii a Euronews. Cu toate acestea, guvernul a primit sprijin din partea Ungariei. Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marți că UE ar trebui să elibereze pachetul de ajutor de 100 de milioane de euro pentru Moldova, informează euronews.