Nume
Parola
Vizualizări: 1612
CALM, EXPERT ÎN CONSOLIDAREA DEMOCRAȚIEI ȘI GUVERNĂRII LOCALE
5 August 2015 — Rolul-cheie, competențele și responsabilitățile aleșilor locali – primari, consilieri, au reprezentat aria tematică a Conferinței „Consolidarea cadrului instituţional pentru guvernarea locală”. La for și-au dat întâlnire peste 100 de primari, consilieri, reprezentanţi ai asociaţiilor naţionale ale autorităţilor locale, ONG-uri şi experţi în domeniul democraţiei şi guvernării locale din ţările Parteneriatului Estic. La conferința, care a avut loc la Tbilisi (Georgia), au participat 15 aleși locali din RM, membri CALM, care au menționat că forul a fost un veritabil schimb de experiență și excelență între participanți. Un lucru important a constat în faptul că acest important eveniment a fost pregătit și mediat de către expertul Ion Beschieru, un descendent din familia CALM, care va reprezenta interesele APL din RM în cadrul proiectelor CoE.

În comparație cu celelalte țări participante, Republica Moldova ar putea fi considerată un lider în derularea reformelor și un supervisor pentru Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina şi Belarus, consideră directorul executiv CALM, Viorel Furdui. ” Grație unor reforme care au fost derulate în țara noastră, putem spune că ne plasăm în față, chiar dacă avem restanțe foarte serioase în implementarea reformelor în domeniul descentralizării și autonomiei locale. Colegii noștri au ce învăța de la primarii moldoveni, iar noi avem un cuvânt de spus în acest sens, în pofida faptului că nu am atins nici pe departe un nivel civilizat și echitabil al dialogului între APC și APL, iar unele modificări ale legislației sunt trenate”.
Pe parcursul a două zile, cât a durat programul de lucru, participanţii au fost informați despre rezultatele unui studiu cu privire la rolul şi responsabilităţile primarilor şi consilierilor în ţările Parteneriatului Estic. Managerul de proiect, Ion Beschieru, a menționat că: ”Studiul este necesar, astfel încât să vedem unde suntem, să discutăm și să elaborăm un set de tactici de intervenție, după care să putem măsura rezultatele. Studiul a fost focusat pe rolul aleșilor locali și concluziile nu au întârziat să apară: pentru ca APL să-și îndeplinească rolul de adevărată guvernare locală trebuie să beneficieze de un mediu propice. Astfel, urmează să fie cât mai bine puse la punct – relațiile cu APC pe mai multe aspect: consultarea, controlul, finanțarea; relațiile cu consilierii; garanțiile sociale ale aleșilor locali; calitatea democrației locale etc. La finalul proiectul, vom veni cu un set de recomandări”.

Expertul mai spune că această întâlnire de debut a reprezentat o veritabilă hârtie de turnesol pentru determinarea nivelului democrației locale în țările Parteneriatului Estic: ”Însăși denumirea conferinței spune multe lucruri și face referință la importanța împărtășirii unei concepții comune. Au fost participanți din toate cele 6 țări, iar deschiderea a fost marcată de prezența și interesul pentru aspectele discutate a miniștrilor georgieni, a primarului capitalei, dar și a mai multor reprezentanți ai Uniunii Europene”.

În cadrul sesiunii de inaugurare a Conferinţei a prezentat discursuri David Narmania, Primarul din Tbilisi, Conducătorul delegaţiei Geogiei la Congres; Nodar Javakhishvili, Ministrul Dezvoltării Regionale şi a Infrastructurii din Georgia; Nataliya Romanova, Vicepreşedintele CALR al CoE.

Prima zi a Conferinţei a cuprins o Masă Rotundă „Democraţia şi guvernarea locală: perspective şi provocări”, urmată de o sesiune plenară, prezentarea studiului şi un panel de discuţii la care a participat, alături de experţii europeni în domeniu, Nina Costiuc, primarul de Budeşti, membru al Biroului executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM.

În continuarea Conferinţei a avut loc o sesiune de schimb de opinii şi experienţe privind rolul şi responsabilităţile aleşilor locali, care a fost moderată de Ion Beschieru.

Fiecare prezentare oficială a fost urmată de o discuţie interactivă. Participanţii au dezbătut mai multe aspecte și au identificat mai multe soluții, răspunzând la diverse întrebări: cum să conduci în calitate de ales local pentru a realiza o schimbare; cum să inspiri încredere în autorităţilor locale şi cum să implici în mod etic cetăţenii în procesul de luare a deciziilor; cum pot fi definite măsurile efective pentru consolidarea cadrului instituţional pentru guvernarea locală etc.

Coordonatorul Rețelei Femeilor CALM, Nadejda Darie, primar cu o experiență considerabilă, a fost impresionată de maniera în care s-a desfășurat conferința: ” În majoritate, participanții au fost aleși locali, iar discuțiile dintre noi au fost pe picior de egalitate, chiar dacă nivelul democrației locale din aceste șase țări este diferit. M-a impresionat lucrul în grup, schimbul de idei la așa teme ca: liderismul, etica alesului local, participarea cetățenească. A fost un eveniment interactiv, interesant, captivant.”

Primarul de Scoreni, Svetlana Tăbăcari, un alt participant la conferință susține că evenimentul de la Tbilisi a reprezentat o experiență unicat: ” Sunt recunoscătoare CALM pentru faptul că ne implică în astfel de procese importante. Astfel, putem învăța unii de la alții, putem stabili relații de colaborare cu colegii din alte țări și putem să ne dăm seama unde suntem și ce urmează să întreprindem ca să schimbăm lucrurile în bine. Contez pe o comunicare continua și le sugerez tuturor primarilor să fie activi, ca să obținem tot de ce avem nevoie pentru a guverna cât mai bine la nivel local”.

În decembrie 2014, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au semnat Programul-cadru de Cooperare pentru regiunea Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Ucraina şi Belarus) pentru perioada 2015-2017. Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, în cooperare cu Directoratul General pentru Democraţie, va implementa componenta tematică „Consolidarea cadrului instituţional pentru guvernarea locală”. Astfel, evenimentul organizat la Tbilisi a fost unul de lansare și, fără îndoială, unul cu efect regional major.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă