Gheorghe Cimbir, omul care nu este afectat de creșterea prețului la energie electrică/ FOTO

gheorghe cimbirÎn timp ce ceilalți moldoveni se plâng de scumpirea energiei electrice, Gheorghe Cimbir, din orășelul Codru, obține energie  prin intermediul panourilor solare atât pentru nevoile gospodăriei sale, dar și pentru a vinde  companiei Union Fenosa.

Gospodarul, mecanic de meserie, a decis să cumpere primele panouri solare în urmă cu aproximativ 4 ani, iar de atunci toți banii pe care i-a câștigat i-a investit în panouri solare. A studiat totul de pe Internet și spune, zâmbind, că “Internetul te învață și ce nu te-ai gândit că vrei să știi vreodată”.

Prețul unui panou solar este de aproximativ 300 de euro, panouri pe care Gheorghe Cimbir le cumpără direct din China sau Germania. Pe lângă panourile solare, în gospodăria Cimbir se găsesc și câteva instalații eoliene, însă, spune acesta, deocamdată energia obținută pe cale eoliană este nesemnificativă.

Antreprenorul spune că la început vecinii, dar și rudele îl priveau sceptic, dar acum toți cei din jur îl încurajează. Spune că țara noastră este una potrivită pentru acest tip de afacere pentru că sunt multe zile însorite.

Pe casa acestuia, dar și în grădină vei observa de departe câteva zeci de panouri solare, întreg sistemul având o putere de aproximativ 18 KW. “Din acești 18 KW întrețin 2 case, iar restul energiei, care constituie 85% din energia totală pe care o obțin, o vând companiei Union Fenosa”, povestește Gheorghe Cimbir.

IMG_9631

Gospodarul mai spune că un sistem cu o putere instalată de 1KW produce aproximativ 1200 kWh anual, iar banii investiți într-un panou solar se răscumpără în aproape 6 ani. Acesta spune că în perioada însorită a anului energia produsă în gospodăria acestuia este de peste 3100 kWh. “De exemplu, în luna iunie a acestui an am produ 3800, iar în iulie – 3100”, adaugă Gheorghe Cimbir.

Antreprenorul se plânge însă că statul nu încurajează producătorii de energie regenerabilă. Ba mai mult, prețul unui kWh produs de acesta este mai mic decât cel pe care consumatorii simpli în primesc de la furnizorul Union Fenosa. Gheorghe Cimbir mai spune că din cauza devalorizării leului cheltuielile sale s-au mărit, întrucât întreg echipamentul este cumpărat de peste hotare, dar veniturile s-au micșorat.

Menționăm că țara noastră și-a asumat obligația față de Uniunea Europeană ca energia din surse regenerabile să fie de 20% din întregul consum, până în 2020.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.