/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

STOP FALS: „Ipostaze delicate” inventate pentru discreditarea oponenților

missing
28 august 2018, ora 23:10

Nastase se ţine de un loc… de Maia. Vezi cum au fost surprinși cei doi”, „Andrei Năstase surprins, astăzi, într-o ipostază delicată alături de Maia Sandu”, „Năstase a prins-o de un sân pe Maia Sandu în timp ce se lupta cu forțele de ordine” – sunt titlurile textelor distribuite pe 27 august de site-urile Stiridinmoldova.com, Livenews.md și Actual.md, cunoscute pentru transmiterea unor informații distorsionate și manipulatorii, în special în ce-i privește pe liderii PAS și PPDA. Inițial, informația a apărut pe Stiridinmoldova.com, fără a fi prezentate alte detalii de la incident. Ulterior, ea a fost preluată integral de Livenews.md și Actual.md, cu mici modificări în titlu, iar textul a fost distribuit în mai multe grupuri din rețelele sociale.

Dovada video a falsului

„Scena” pe care s-au focusat aceste site-uri și au considerat că ea prezintă interes pentru publicul larg a avut loc în dimineața de 27 august 2018, când poliția a evacuat protestatarii din fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, inclusiv pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase. În înregistrarea video, disponibilă în rețeaua Facebook, se vede (minutul 1:03) că, de fapt, persoana care o atinge pe Maia Sandu este unul dintre polițiștii în civil care evacuau protestatarii (persoana în chipiu de culoare albă), iar Andrei Năstase încearcă s-o protejeze.

Viorica Zaharia: „Subproduse date drept jurnalism invadează mediul online. Ocoliți-le!”

Contactată de Stopfals.md, experta media Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, și-a exprimat regretul că sunt difuzate materiale de proastă calitate care promovează falsurile. „Vorbim despre niște subproduse date drept jurnalism, de care e tot mai plin online-ul. Printr-o astfel de pseudo-știre care reprezintă, de fapt, un fals, se încearcă „distrarea” publicului cu fapte considerate picante, scopul final fiind discreditarea oponenților politici. Și limbajul textului, care e departe de stilul neutru și decent caracteristic știrilor, arată care este scopul real al publicării acestora. Cititorii ar trebui să ocolească și chiar să denunțe public această manieră a unora de a face amatorism în jurnalism”, a explicat experta.

A doua zi după publicarea informației, Actual.md a șters textul respectiv, comunicând că site-ul „nu agreează știrile cu tentă sexistă, nici la categoria mondenă și nici la cele de actualitate”. Site-ul nu a explicat cum anume acest text a ajuns să fie publicat și nici nu și-a cerut scuze pentru difuzarea unui fals. Viorica Zaharia consideră că ar fi corect ca site-ul să-și ceară scuze atât de la persoanele vizate direct în articolul respectiv, cât și de la public.

Notă: Conform instrumentului online de verificare a locației serverelor, resurselor web – Whois.domaintools.com, site-urile Stiridinmoldova.com, Livenews.md și Actual.md sunt înregistrate pe servere din SUA, dar nu există informații despre cine sunt proprietarii acestora. Doar pe unul din site-uri este indicat numele unei persoane de contact.

Rodica Malic/Stopfals.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram