(foto) Coroanele din Game of Thrones – atribute ale puterii. Ce semnifică diademele personajelor din serial

crowncollage

„Urzeala Tronurilor” se începe ca istorie a luptei pentru putere. Fiecare pretendent la tronul regal demonstrează aceasta în modul său, iar producătorii serialului (departamentul de creație) inventează coroane sau ceva ce ar putea s-o înlocuiască. „Încerc să fac ca fiecare coroană să aibă o relație cu persoana care o poartă” a declarat Michele Clapton, designerul de costume a serialului Game of Thrones.

Aerys Targaryen, supranumit Regele Nebun, tatăl Daenerys Targaryen, detronat în urma răscoalei marelor Case Baratheon, Stark, Arryn, Tully și spre final de război, Lannister. În cărți Aerys purta o coroană din aur roșu, masivă și grea, cu vârfuri în formă de capete de dragon cu rubine în ochi.

În serial, Aerys apare doar o clipă, cu o coroana masivă cu vârfuri în formă de flăcări, care ne duce cu gândul atât la dragoni, dar și la nebunia lui de a arde pe toți cu focul sălbatic.

robert1

Robert Baratheon, a ocupat Tronul de Fier după Aerys, poartă o coroană bazată pe stema casei Baratheon: un cerc de aur cu ornamentele coarnelor de cerb incrustate cu chihlimbar.

stanis1

Fratele lui Robert, Stannis Baratheon, în cărți poartă o coroană din aur roșu cu vârfuri în forma de flăcări, însă în serial el nu are nici coroană și nici alt atribut al puteri; doar pe pieptul armurei arde inima zeului R’hllor cu cerbul coronat al Casei Baratheon. Michele Clapton de la departamentul de creație explică prin faptul că Stannis este atât de pedant, încât nu ar fi putut purta coroană până la cucerirea Tronului de Fier.

barateon1

Dreptul lui Stannis la tron este bazat pe faptul că fratele său, Robert, nu a lăsat moștenitori de drept, respectiv puterea ar trece la următorul frate. Însă acest fapt deloc nu-l deranjează pe Renly Baratheon, fratele mai mic a lui Stannis și Robert. El intră în luptă și spre deosebire de fratele său, își pune o coroană de aur cu coarne de cerb. În serial coroana este bazată exclusiv pe stema Casei Baratheon – cerbul, pe când în cărți, Renly poartă o coroană din trandafiri aurii cu cap de cerb din jasp pe frunte, pentru a accentua rolul Tărâmului The Reach în campania sa militară. Soția sa, Margaery Tyrell nu poartă coroană.

joffrey

Joffrey Baratheon, născut de Cersei Lannister din căsătoria cu regele Robert Baratheon, se consideră fiul și moștenitorul de drept, poartă pe cap o coroană de aur cu coarne subțiri de cerb incrustate cu chihlimbar. Chiar dacă în stema lui este prezent Leul Lannister și Cerbul Baratheon, el totuși evită simbolurile Casei Lannister în coroană, din cauza zvonurilor că Joffrey ar fi fost născut de la Jamie Lanniester și nu ar avea dreptul la Tron.

tyrell

La nunta cu Margaery Tyrell, Joffrey îmbracă coroana care evidențiază alianța lor: iarăși cercul de aur în chip de coarne de cerb împletite cu boboci de trandafir. Margaery poartă o coroană cu trandafiri înfloriți și cu coarne mici a Casei soțului său. Observați că Margaery nu poartă coroană fiind căsătorită cu Renly, exact ca și Stannis sau Daenerys, care vor lua coroana doar șezând pe Tronul de Fier.

tommen

Tommen Baratheon, moștenește de la fratele său mai mare atât tronul, cât și coroana, dar și soția. Din cele două coroane, lăsate de Joffrey, Tommen va lua prima, pe când Margaery va continua să poarte coroana cu trandafiri.

Chiar dacă Tommen era sub influența soției sale, Margaery, totuși această influență era limitată de bunicul său, Tywin Lannister, iar apoi de Înalta Vrabie (conducătorul fanaticilor religioși), astfel o coroană neutră i se potrivește mai bine tânărului rege.

cercei1

Cersei Lannister, ca soția regelui, foarte rar, însă poartă o coroniță cu coarne de cerb ce i se pierde în coafură; probabil e doar un ornament, însă după coronarea lui Joffrey, Cersei nu o mai poartă. În cărți, Cersei poartă o coroană simplă de aur și încă una cu smaralde.

cercei2

După explozia Septei lui Baelor și morții lui Tommen, în absența altor pretendenți, Cersei se proclamă Regina Celor Șapte Regate, iar Casa Lannister – noua dinastia regală. Coroana ei de argint – e o imagine abstractă a leului. Michele Clapton, pentru care aceasta este coroana preferată, explică: „Am ales să o fac din argint și un pic de aur pentru a încerca să demonstrez izolarea, distanțarea ei mentală de Casa ei [de culorile ei tradiționale]. Nu există nici o referire la Casa Baratheon (soțul său, Robert), căci acum ea nu trebui să demonstreze apartenența sa și legitimitatea. Centrul coroanei este sigiliul leului, dar și Tronul de Fier. Ea și l-a atribuit și s-a renăscut. Tot ce a fost important mai demult, deja este mort. Acum dorința ei este foarte clară: puterea și tronul pe principiile și condițiile ei”.

Daenerys Targaryen, fiind soția lui Khal Drogo, nu are nici un semn destinctiv, care ar sublinia statutul ei de Khaleesi. În cărți încă în Qarth Daenerys primește o coroană pe care o poartă în Mereen. Însă în serial ea primește un lanț cu o broșă cu dragon cu trei capete, exact cum a purtat fratele său, Viserys.

dany1

Proclamându-se Rege a Insulelor de Fier, Balon Greyjoy în serial nu poartă nicio coroană, așa cum descriu cărțile – coroană din lemn plutitor (bucăți de lemn aduse de valuri pe mal). Însă această coroană apare în cadru în timpul coronării lui Euron Greyjoy. La întâlnirea cu Cersei, Euron n-o îmbracă căci s-ar crea un contrast între aurul și argintul de pe capul reginei și gunoiul adus de valuri pe capul lui Euron.

În cărți Euron după coronare poartă un cerc cu dinți de rechin.

euron1

Iar la Nord, în serial regii nu poartă coroane sau alte atribute ale puterii. Aspectul regal a lui Robb Stark și Jon Snow îl oferă mantia grea de blană, însă nici acesta nu este vreun veșmânt sacral inaccesibil până la coronare. În cărți Robb poartă o coroană din bronz acoperită cu rune a Primelor Oameni și cu nouă vârfuri în formă de săbii. Coroana a fost făcută după chipul celei pe care o purtau Regii Nordului, pe care trei secole în urmă Torrhen Stark a înmânat-o lui Aegon Cuceritorul.

starks

Nu are coroană și Mance Rayer. În cărți el nu se desparte de mantia sa, a Rondului de Noapte, cârpită cu mătasea roșie din Asshai. În serial Mance nu se deosebește cu nimic de alți sălbatici de după Zid.

white11

Toți cei menționați mai sus sunt coronați sau se proclamă regi sau regine. În orice moment își pot pierde coroana, însă Regele Nopții are o coroană crescută din cap sub forma unor cornițe. Are el încă un element distinctiv – o broșă ce seamănă cu pumnalul din obsidian (dragon-glass) din craniul corbului sau poate cu un turn din craniul corbului.

clapton1

Designera de costume Game of Thrones – Michelle Clapton.

Tradus și adaptat de Rodion Gavriloi

Materialul în original îl puteți găsi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente