Nivelul crescut de poluare afectează inteligența cognitivă, potrivit unui nou studiu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șederea îndelungată în zone poluate ar putea afecta inteligența cognitivă, potrivit unui nou studiu efectuat de specialiști din China. Aceștia susțin că impactul negativ crește odată cu vârsta, iar cei mai afectați sunt bărbații cu o educație precară.

Studiul a durat patru ani, timp în care au fost monitorizate abilităţile matematice şi de vorbire a peste 20.000 de persoane din China.

Specialiştii mai spun că rezultatele studiului au o relevanţă la nivelul întregii planete, ţinând cont de faptul că peste 80% din populaţia urbană a globului este direct afectată de poluare.

Studiul a implicat mai mulţi cercetători de la Universitatea Peking din Beijing şi de la Universitatea Yale din SUA. Aceştia au măsurat nivelul de dioxid de carbon, dioxid de nitrogen şi particule cu diametrul mai mic de 10 micrometri, în zonele în care locuiau cei supuşi analizelor.

„Avem dovezi că efectul poluării aerului asupra testelor de vorbire devine mai pronunţat pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în special pentru bărbaţi şi pentru cei mai puţin educaţi”, se arată în studiul publicat luni.

Poluarea creşte riscul de boli precum Alzheimer şi alte forme de demenţă, sugerează studiul.

„Eşantionul nostru ne permite să examinăm impactul poluării aerului pe măsură ce oamenii îmbătrânesc”, a declarat Xi Chen, unul dintre autorii studiului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...