/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Salariu de 19 mii de lei pentru director și restanţe de milioane pentru angajaţi. Situația la o întreprindere de stat

missing
28 august 2018, ora 14:07

Marcel Minciună a fost numit administrator interimar al ÎS Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău (CNVVC), subordonată Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), la 29 ianuarie 2018, printr-un ordin al ministrului Liviu Volconovici. Anterior ZdG a scris că soţia lui Marcel Minciună, Corina, este originară din satul Corbu, Donduşeni, localitatea de baştină a ministrului Volconovici. Totodată, soţii Corina şi Marcel Minciună sunt naşii de cununie ai unui nepot de-al ministrului – Victorin Slipenchi, fiul Nelei Slipenchi, sora ministrului şi primara satului Corbu.

Marcel Minciună a fost numit director al ÎS CNVVC/Fabrica de vin din Stăuceni pe 29 ianuarie 2018. Soția sa, Corina, este și ea angajată la stat, activând la Agenția Servicii Publice

După publicarea articolului „Ministrul Agriculturii: Funcţii pentru apropiaţi şi proiecte în favoarea Universităţii Agrare”, în care scriam că mai mulţi apropiaţi ai familiei ministrului Volconovici au fost numiţi în funcţii de conducere la întreprinderi de stat din subordinea MADRM, printre care şi Marcel Minciună, la redacţia ZdG a venit un fost angajat al CNVVC, care ne-a spus că reprezintă un grup mai mare de persoane care nu şi-au mai primit de ani de zile salariile de la CNVVC. Bărbatul, care a solicitat respectarea anonimatului, susţine că sunt persoane care au de primit zeci de mii de lei de la întreprindere şi că se tem că nu-şi vor mai vedea salariile pentru care au muncit. Totodată, fostul angajat ne-a adus mai multe documente din contabilitatea ÎS CNVVC în care sunt trecute încasările şi cheltuielile întreprinderii din perioada ianuarie-iulie 2018, inclusiv cheltuielile salariale pentru actualii angajaţi. Astfel, conform datelor din aceste acte, în aprilie 2018, administratorul interimar, Marcel Minciună, a primit 30 de mii de lei drept salariu şi o mie de lei sub formă de premiu. La sfârşit de aprilie, a încasat alte 12 mii de lei, iar în zilele de 2 şi 3 mai – încă 25 300 lei. În iunie a încasat 20 de mii de lei, iar în iulie 30 de mii. În total, Minciună a încasat 118 300 lei, dintre care 4 mii i-a întors către întreprindere (întoarcere sumă decontare) rămânând cu 114 300 lei pentru perioada de şase luni, de când se află în funcţie, adică aproximativ 19 mii de lei pe lună.

„Aşa-i regulamentul. Consiliul de Administraţie a aprobat salariul directorului. Nu mi-am pus eu acest salariu. Eu trei luni nu am primit nicio copeică. În aprilie, am primit pe lunile dinainte. Din salariu îmi achit şi maşina, reparaţia, benzina. Nu-mi achită nimeni aceste cheltuieli”, ne-a spus Minciună, întrebat dacă i se pare corect să primească un astfel de salariu de la o întreprindere falimentară şi cu datorii faţă de salariaţi.

De un salariu generos în toată această perioadă s-a bucurat şi contabila întreprinderii, Svetlana Pânzari. În primele 7 luni ale anului, Pânzari a încasat 85 170 lei, câte aproximativ 12 mii de lei pe lună.

Spre deosebire de director şi de contabilă, ceilalţi angajaţi au avut salarii mult mai modeste, între o mie şi 2 500 de lei. Contactat telefonic, Valeriu Mocanu, tehnolog şi fost şef de secţie la fabrica de vin a CNVVC, unul dintre puţinii angajaţi rămaşi la întreprindere, spune că, în prezent, primeşte doar jumătate din salariu şi că întreprinderea are restanţe la plata salariului încă de acum 3-4 ani.

Şi Vasile Panaid, unul din cei 4 paznici ai întreprinderii, spune că întreprinderea are datorii mari către lucrători. „Unii au vreo 60 de mii de primit şi n-au de unde să le dea. De atâţia ani, s-a îngrămădit. La mine au undeva vreo 20 de mii. Dar nu numai la mine, la toată paza. La timp primim salariul, dar nu cât trebuie pentru că-i greu. Ne dau câte o mie. N-au bani. Numai paza acolo lucrează şi sunt doi tehnologi. Mulţi s-au eliberat, uzina noastră-i la lichidare”, ne-a spus paznicul. Întrebat cum i se pare salariul de 19 mii al directorului, Vasile Panaid ne-a întrebat mirat: „Dar de unde bani dacă noi nu facem nimic? Nici vin, nici nimic?”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram