Poliția spune că a acționat în conformitate cu legea în această dimineață, asigurând securitatea fiecărui cetățean aflat în PMAN

DSC_3561

Poliția Republicii Moldova a făcut o precizare publică, prin care a răspuns declarației de presă făcută de Amnesty International Moldova, în care se spune că Inspectoratul General de Poliție a încălcat flagrant art.4 din Legea nr.26 privind întrunirile, evacuând în mod violent protestatarii pașnici din preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și a cafenelei „Guguță”.

Prin urmare, Poliția spune că acționat în  conformitate cu legea, asigurând condițiile de desfășurare concomitentă atât manifestarea partidelor politice, cât și acțiunile instituțiilor statului dedicate Zilei Independenței: „Polițiștii au asigurat securitatea fiecărui cetățean aflat în PMAN, inclusiv a reprezentanților partidelor politice. Pentru o evaluare obiectivă, suntem deschiși pentru a studia împreună cu specialiștii noștri  legislația în domeniu, să facem o analiză strict în baza legii, nu a unor speculații, a unor declarații manipulatoare sau a unor interese părtinitoare”, se scrie în precizarea publicată de Poliție.

Autoritățile mai spun că manifestările prilejuite de Ziua Națională a Republicii Moldova aveau un program oficial stabilit și adus la cunoștința publicului: „Cele câteva zeci de persoane care au încercat să blocheze desfășurarea lor au dat dovadă de un comportament vădit provocator încălcând legea în mod deliberat, pentru a genera tensiuni. Reiterăm, respectăm dreptul fiecărui cetățean de a organiza manifestări de protest pașnice, asigurăm de fiecare dată securitatea deplină pentru producerea acestora.”

În declarația de presă emisă de Amnesty International Moldova, instituția declară că este profund îngrijorată cu privire la interpretarea eronată a art. 40 din Constituția RM (libertatea întrunirilor) din partea primăriei mun. Chișinău și Inspectoratului General de Poliție, care în dimineața zilei de 27 august curent, au încălcat flagrant art. 4 din Legea nr. 26 „privind întrunirile” și au evacuat în mod violent protestatarii pașnici din preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și a cafenelei „Guguță”, neavând temeiuri motivate.

„Amnesty International Moldova cere autorităților din Republica Moldova să se reabiliteze în fața protestatarilor pașnici, drepturile cărora au fost vădit încălcate la 27 august, să repare în termen cât mai restrâns prejudiciile morale și materiale cauzate mișcării civice democratice „Occupy Guguță” și a altor protestatari pașnici lezați în drepturi, să investigheze prompt cauzele leziunilor corporale, cauzate unor protestatari pașnici în ziua de 27 august. Amnesty International Moldova atenționează comunitatea internațională cu privire la pericolul iminent de limitare a dreptului la libera asociere și întrunire în Republica Moldova, cerând autorităților întoarcerea în albia legii.”

Amintim că, drept urmare a protestului de ieri, mai mulți protestatari au petrecut noaptea lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. În această dimineață, aceștia au fost obligați să părăsească zona întrucât, acolo urmau să aibă loc mai multe evenimente dedicate Zilei Independenței. Între polițiști și manifestanți s-au iscat altercații, ultimii fiind bruscați de polițiști și alungați cu forța de lângă monument.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente