Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Participanții la Marșul Centenar sunt…

Participanții la Marșul Centenar sunt blocați în vamă de două zile. Explicația Poliției de Frontieră a R. Moldova

facebook.com/george.simion.romania

Participanții la Marșul Centenar nu sunt lăsați de Poliția de Frontieră a R. Moldova să treacă Prutul pe jos. Noaptea trecută unioniștii au întins zeci de corturi în vama Albița-Leușeni. Deși vameșii români le-au permis să traverseze frontiera pe jos, autoritățile din R. Moldova au blocat accesul manifestanților, invocând inițial existența unor deficiențe tehnice în sistemul  informațional al instituției, dar și  deținerea informației operative, despre faptul că se va încerca „deturnarea Marșului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru”. 

Astăzi, 27 august, la ora 13:30, Poliția de Frontieră a R. Moldova a venit cu un alt comunicat de presă actualizat, în care se arată că cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova din cauza perturbării ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere.

„Mai mulți din tinerii participanți nu s-au supus indicațiilor reprezentanților Poliției de Frontieră, prezentând în relația cu polițiștii de frontieră un comportament agresiv, dar și au creat impedimente la deplasarea mijloacelor de transport prin punctul de trecere Leușeni. În context, Poliția de Frontieră îndeamnă participanții la Marșul Unirii să respecte decizia luată și să nu încerce prin metode ilegale sau acțiuni provocatoare să traverseze frontiera de stat”, se mai menționează în comunicat.

„Azi, de Ziua Independenței Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică, singurul cadou pe care ni-l dorim este să fim lăsați să continuăm marșul nostru pe jos, din care am străbătut 1200 de km. Guvernul de la Chișinău a arătat că se teme de 100 de tineri cu steaguri tricolore și care poartă tricouri cu mesaje unioniste, că se teme de anul Centenarului Marii Uniri. Noi nu ne temem de nimic pentru că știm care este direcția corectă: reîntregirea națională”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012, printr-un comunicat de presă. 

Startul Marșului Centenar s-a dat pe 2 iulie, la Alba Iulia, acolo unde reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile din România și Republica Moldova au aprins Flacăra Unirii în fața Catedralei Reîntregirii Neamului.

Unioniștii din România și Republica Moldova care merg pe jos în Marșul Centenarului aveau planificată trecerea Prutului pentru duminică, 26 august, ora 19:00.

Foto: facebook.com/george.simion.romania