Participanții la Marșul Centenar, întorși la intrarea în Republica Moldova. Ce zice Poliția de Frontieră

Participanților la Marșul Centenar nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. Unioniştii au anunțat că au întins zeci de corturi noaptea trecută în vama Albiţa-Leuşeni. În același timp, Poliția de Frontieră a anunțat că motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere.

Azi, de Ziua Independenţei Republicii Moldova faţă de Uniunea Sovietică, singurul cadou pe care ni-l dorim este să fim lăsaţi să continuăm marşul nostru pe jos, din care am străbătut 1200 de km. Guvernul de la Chişinău a arătat că se teme de 100 de tineri cu steaguri tricolore şi care poartă tricouri cu mesaje unioniste, că se teme de anul Centenarului Marii Uniri. Noi nu ne temem de nimic pentru că ştim care este direcţia corectă: reîntregirea naţională”, a declarat George Simion, preşedintele Acţiunii 2012.

Potrivit unui comunicat al unioniștilor, deşi Poliţia de Frontieră a României a permis duminică seară participanţilor la Marşul Centenar să traverseze graniţa de la Ungheni pe jos, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a refuzat să facă acelaşi lucru, în ciuda faptului că într-o acţiune similară, în 2015, grănicerii din stânga Prutului i-au lăsat pe unionişti să treacă podul feroviar pe jos.

Astfel, după ce vama Ungheni le-a fost blocată, unioniştii au mers în vama Albiţa-Leuşeni, unde aşteaptă ca autorităţile Republicii Moldova să se răzgândească.

Pe de altă parte, Poliția de Frontieră a precizat că mai mulți din tinerii participanți la Marșul Centenar nu s-au supus indicațiilor reprezentanților Poliției de Frontieră, prezentând în relația cu polițiștii de frontieră un comportament agresiv, dar și au creat impedimente la deplasarea mijloacelor de transport prin punctul de trecere Leușeni.

„În context, Poliția de Frontieră îndeamnă participanții la Marșul Unirii să respecte decizia luată și să nu încerce prin metode ilegale sau acțiuni provocatoare să traverseze frontiera de stat”, se arată într-un comunicat al instituției.

Marşul Centenarului a pornit din Alba Iulia pe 1 iulie şi pe 1 septembrie urma să ajungă la Chişinău, unde trebuia să aibă loc o manifestaţie stradală de amploare pentru Unire.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.