(foto) Ziua Independenței, prin ochelarii roz ai demnitarilor de stat. Cum au ignorat oficialii acțiunile de protest

40051770_469436093538128_1567179565686587392_n

În timp ce unii au protestat de Ziua Independenței, fiind evacuați cu forța din gradina publică Ștefan cel Mare și Sfânt, în comunicatele instituțiilor de stat și în mesajele de felicitare a demnitarilor totul este bine și frumos.

Începând de ieri și până astăzi, mai mulți oameni au ieșit în stradă să protesteze împotriva actualei guvernări. Cei care au rămas peste noapte în fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt au fost evacuați forțat în această dimineață de către polițiști, motivul fiind faptul că acolo unde se protestează urmează să fie sărbătorită Ziua Independenței, iar oficialii statului trebuie să depună flori la monument.

Oficialii statului, însă, nu au venit cu nicio reacție la aceste proteste, în schimb, au postat mesaje de felicitare pe paginile lor de Facebook, iar de pe adresele instituțiilor de stat vin comunicate în care se menționează că „la 27 de ani de independență trăim mai bine ca oricând”.

Președintele țării, Igor Dodon, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de felicitare. Acesta s-a lăudat cu faptul că a depus flori împreună cu alți oficiali. Dodon a observat că Moldova se confruntă cu niște probleme, dar este sigur că va reuși să treacă peste acestea. De acest lucru se va asigura personal, cel puțin asta a specificat în mesajul său de felicitare.

Dodon

Prim-ministrul, Pavel Filip, la fel a ignorat protestele, în schimb a deschis Photoshopul și a lipit un text frumos pe drapelul Moldovei, după care l-a pus pe pagina sa de Facebook. În mesajul său de felicitare, acesta sugerează moldovenilor să fie mai buni unii cu alții.

filip

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu s-a obosit să scrie texte mari, acesta a postat câteva fotografii în care depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, acolo de unde dimineața au fost alungați cu forța protestatarii. De asemenea, a distribuit un video cu discursul său optimist, adăugând o mică descriere și un „La Mulți Ani”, iar despre proteste nimic nu a spus.

candu

40209951_1120014698163231_2714250500202561536_n

Președintele partidului democrat, Vlad Plahotniuc, la fel a postat un mesaj de felicitare. Plahotniuc știe „că nu toate speranțele și visurile cetățenilor au fost îndeplinite”, dar încurajează cetățenii să prezinte „toată motivația să transformăm Moldova într-un plai cu adevărat confortabil pentru educație, muncă și trai decent, și pentru cei vârstnici, și pentru cei tineri, pentru familii și pentru copii.” Despre proteste, la fel, ca și colegii săi, nu a auzit.

plaha

La Ilan Șor, în Orhei, se înregistrează note calde de sărbătoare și totul este bine, protestele nici acolo nu au ajuns. Șor, de asemenea, a felicitat moldovenii și i-a încurajat să-și construiască independența.

sor

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a postat un mesaj de felicitare în care menționează că moldovenii au libertatea de a alege și trăiesc într-o țară democratică. Babuc a anexat și o fotografie cu flori în mână de la monumentul lui Ștefan cel Mare.

babuc

Vicepremierului pentru Integrare europeană, Iurie Leancă, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de felicitare scurt. „Astăzi fiecare definește Independența în felul său”, așa începe textul său, iar în cele cinci rânduri și jumătate, Leancă mai vorbește despre lucruri ce trebuiesc învățate, familia europeană și desigur, nu lipsește, tradiționalul „La mulți ani”.

leancă

Comunicate optimiste vin și de pe paginile instituțiilor de stat. De exemplu, Parlamentul a trimis un comunicat în care descrie acțiunile lui Candu la cei 27 ani de independență, iar spre final ne reamintesc ce sărbătorim azi.

„În această dimineață, am simțit, o dată în plus, că toate florile lăsate astăzi de oamenii care cred în țara lor și în viitorul ei la «Maica Îndurerată» și «Ștefan cel Mare și Sfânt» sunt mai relevante decât toate sondajele și declarațiile. La mulți ani, Republica Moldova!”, a menționat Andrian Candu”, se regăsește în comunicatul Parlamentului.

În comunicatul Guvernului, la fel, găsim acțiunile lui Filip întreprinse în ziua de astăzi, bucăți din declarațiile sale și un reminder despre faptul că astăzi sărbătorim Ziua Independenței.

Un „La mulți ani!” a transmis și Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul unui comunicat la fel de optimist ca și celelalte.

De 27 de ani, Ministerul Afacerilor Interne comemorează acest moment de victorie și glorie a neamului, iar angajații MAI promovează prin devotament și profesionalism adevăratele valori a legalității și echității sociale, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și supremației legii”, se arată în comunicat.

În text se specifică și faptul că polițiștii, la fel ca și demnitarii, au depus flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare, însă, despre altercațiile care au avut loc în această dimineață dintre angajații MAI și protestatari, în același loc, nu se spune nimic.

Și un bonus la felicitare: angajații MAI au venit cu un mesaj special în rimă pentru țară, expus într-un filmuleț video.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente