Cum a comentat Poliția intervenția asupra protestatarilor din fața monumentului Ștefan cel Mare

După ce protestatarii, rămași duminică noaptea în fața monumentului Ștefan cel Mare, au fost evacuați în această dimineață cu forța, Poliția Națională a declarat că a acționat în strictă conformitate cu imperativele legii, somând atât verbal cât și sonor participanții la acțiunea de protest de a-și sista temporar manifestația, însă fără conformare.

Într-un comunicat de presă, Poliția a precizat că în dimineața zilei de 27 august, la cerința autorităților publice locale, Poliția a somat persoanele aflate în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare, să-și sisteze temporar manifestația, având la bază Dispoziția Primăriei Chișinău din 24 august 2018, cu privire la limitarea temporară a accesul publicului în anumite locuri în ziua de 27 august 2018, care poartă un caracter public.

Potrivit sursei citate, atât organizatorilor cât și participanților li s-a adus la cunoștință despre necesitatea de suspendare temporară a manifestărilor publice, în conformitate cu prevederile legislației ce reglementează regimul juridic al întrunirilor.

“Participanților li s-a acordat timp de a părăsi perimetrul indicat, la care fapt aceștia nu s-au conformat, fiind impusă în consecință necesitatea întreprinderii măsurilor legale de dispersare.

La expirarea timpului acordat pentru dispersare, Poliția a acționat proporțional, astfel participanții au fost reamplasați temporar în perimetrul str. Bodoni cu Ștefan cel Mare”, se arată în comunicatul Poliției.

Precizăm că polițiștii echipați au intervenit în primele ore ale dimineții în preajma monumentului Ștefan cel Mare. Oamenii, care ședeau în fața monumentului, au fost înconjurați de mascați. După ce protestatarii au refuzat să se mute, polițiștii au început să-i scoată cu forța.

La un moment dat s-a iscat o altercație dintre participanții la miting și polițiști. Liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase au fost luați cu forța.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.