Proclamația Adunării Generale a Cetățenilor: Cerem demisia Guvernului Filip și alegeri în baza sistemului de vot proporţional

Participanții la acțiunea de protest, organizată astăzi de opoziția pro-europeană, au adoptat o proclamație prin care cer demisia Guvernului Filip și organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului de vot proporţional, De asemenea, manifestanții cer anularea imediată a legii amnistiei capitalului și a legii privind recuperarea de către cetățeni a miliardelor furate.

„Republica Moldova e guvernată de un regim oligarchic, corupt şi criminal și se află într-o criză acută, care a afectat iremediabil toate sferele activității statului. Clanurile oligarhice grupate în jurul regimului Plahotniuc-Dodon au capturat instituţiile statului, exploatează resursele publice în interes propriu, sărăcind astfel populația și determinând emigrarea ei masivă, se arată în mesajul proclamației.

În aceasta se mai arată că guvernarea incompetentă, iresponsabilă și coruptă a compromis reformele și parcursul european al ţării și este responsabilă pentru falimentarea reformei justiţiei, care a culminat cu anularea alegerilor în municipiul Chişinău.

„Derapajele antidemocratice ale regimului de la Chişinău, lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului, nefuncționalitatea justiției, adoptarea netransparentă a pachetului de legi referitor la amnistia capitalului, care deschide drumul spălării banilor şi legalizării furturilor de miliarde din ultimii ani aruncă țara în izolare internațională, potrivit documentului.

În aceste Adunarea Generală a Cetăţenilor cere imperios următoarele:

1. DEMISIA Guvernului Filip, responsabil pentru înrăutăţirea progresivă a situaţiei cetăţenilor Republicii Moldova, responsabil pentru derapajele antidemocratice ale regimului, pentru falimentul politicii de integrare europeană şi pentru izolarea internaţională a Republicii Moldova.

2. Organizarea unor ALEGERI LIBERE ŞI CORECTE în baza sistemului de vot proporţional, care în condiţiile actuale ale Republicii Moldova oferă un grad sporit de reprezentativitate.

3. VALIDAREA rezultatelor alegerilor la funcţia de Primar General al Municipiului Chişinău din 3 iunie 2018, anulate abuziv şi arbitrar de o justiţie obedientă politic.

4. ANULAREA imediată a legii amnistiei capitalului și a legii privind recuperarea de către cetățeni a miliardelor furate.

5. OPRIREA PERSECUȚIILOR POLITICE în adresa opoziției democratice, stoparea intimidărilor cetățenilor pe criterii de convingeri politice.

6. FINALIZAREA INVESTIGAȚIEI PENALE cu privire la fraudarea sistemului bancar și tragerea la răspunderea a tuturor oficialilor implicați în furtul bancar. Adoptarea Legii Magnițki, care să alinieze Republica Moldova la standardele de integritate necesare pentru a deconecta sistemul bancar de la rețelele internaționale de crimă organizată.

7. De asemenea, solicităm URMĂRIREA PENALĂ de către instituțiile europene responsabile a tuturor persoanelor cu cetățenia Republicii Moldova implicate în furtul miliardului, pe teritoriul țărilor Uniunii Europene în care au fost comise fraudele”.

Comitetul Mișcării de Rezistență Națională a îndemnat cetățenii să rămână la protest până mâine dimineață pentru a sărbători împreună Ziua Independenței.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.