În centrul capitalei se protestează împotriva guvernării// VIDEO

Piața Marii Adunări Naționale a devenit astăzi terenul unei adevărate bătălii a protestelor. Pe de o parte Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM organizează, cu începere de la 14.00, un protest împotriva guvernării, în timp ce de dimineață în fața Guvernului a fost instalată o scenă și amplasate de grătare, corturi, mese, în cadrul unui alt protest împotriva scumpirii prețurilor la carburanți.

UPDATE. Istoricul Octavian Țăcu: „Regimul a dat liber oamenilor să vină la protest și a fugit din țară. Am obținut o mare victorie, pentru că am câștigat această Piață, unde vom marca Ziua Independenței. Este o zi istorică pentru că trasează o continuitatate.”

UPDATE. Oamenii au revenit în fața monumentului Ștefan cel Mare, urmând să aibă loc partea a doua a protestului.

UPDATE. Protestatarii sunt pe bulevardul Ștefan cel Mare îndreptându-se spre SIS și CNA. În coloană sunt liderii Platformei DA și PAS Andrei Năstase și Maia Sandu. Oamenii scandează „Hoții”, „Jos mafia”, „Rușine” pe fundalul tobelor celor de la OccupyGuguță.

UPDATE. Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM a anunțat că protestatarii merg în marș pentru a protestat la principalele instituții ale statului, iar apoi vor reveni în fața monumentului Ștefan cel Mare. Alături de ei sunt cei de la comunitatea OccupyGuguță care sunt bat în tobe, căldări și duc mesaje neordinare .

Maia Sandu: „Vă propunem să mergem într-un marș la principalele instituții ale statului: la Parlament, la Serviciul de Informații și Securitate, la Centrul Național Anticorupție. Să mergem într-un marș și să le amintim celor din aceste instituții de ce le plătim salarii și să le amintim că există lege”.

UPDATE. Protestatarii de lângă Ștefan cel Mare vorbesc că Ilan Șor a plecat din centrul capitalei, iar manifestația acestuia a luat sfârșit.

UPDATE. Potrivit reporterilor Moldova.ORG, au avut loc altercații dintre polițiști și protestatari pe partea dreaptă a PMAN.  Participanții la protestul antiguvernamental au încercat să înainteze spre PMAN, acolo unde se distrează simpatizanții Partidului Șor.

UPDATE. În timp ce protestatarii scandează Jos mafia, cei ai partidului lui Șor dansează hora în fața Guvernului. Liderul formațiunii, Ilan Șor a avut trei rânduri de gărzi.

UPDATE. Protestatarilor ACUM din fața monumentului Ștefan cel Mare li se alătură comunitatea Occupay Guguță, aceștia fiind întâmpinați cu  Bravo!. Oamenii scandează: „Noi suntem acasă”, „Diaspora-i cu noi!”.

UPDATE. Toți mai mulți oameni se îndreaptă spre monumentul lui Ștefan cel Mare. Lidera PAS Maia Sandu a declarat că protestul organizat de Partidul Șor în curând va lua sfârșit: Ei sunt plătiți pentru câteva oreîn timp ce cel organizat de Mișcarea ACUM va continua.

În cadrul celei de-a doua acțiuni pe scena din fața Guvernului au urcat reprezentanții Partidului Șor, în frunte cu liderul acestuia, primarul de Orhei. Mai mult, formațiunea Șor a emis o precizare în care menționează că a invitat oamenii la acțiunea de astăzi din PMAN pentru a susține proiectele sociale inițiate de liderul formațiunii, Ilan Șor, deși partidul nu a emis o autorizație de la Primărie pentru o acțiune în acest sens.

Oamenii sunt separați de două coloane de carabinieri, care au format un adevărat scut uman dintre cele două tabere. Între protestatarii celor două tabere apar conflicte.

Potrivit reporterilor Moldova. ORG un număr de circa 200 de forte cu scuturi au fost amplasate în spatele Parlamentului.

Protestatarii Mișcării de Rezistență Națională ACUM s-au grupat în jurul monumentului lui Ștefan cel Mare, pentru a se separa de susținătorii Partidului Șor. Aici va fi improvizată o scenă.

Este o provocare pusă la cale de Plahotniuc! Nu vă lăsați provocați,. a îndemnat lidera PAS Maia Sandu. Potrivit ei, mafia de la guvernare încearcă să deturneze protestul opoziției.

Noi nu cedăm,, scandează susținătorii veniți la protestul ACUM.

Ei ar vrea să transformăm acest miting în niște acțiuni violente, noi nu avem acest scop. Scopul nostru e să luăm țara înapoi. Să improvizăm o scenă în fața monumentului lui Ștefan cel Mare. Fac apel către poliție să oprească transportul și să asigure securitatea oamenilor”, s declarat liderul Platformei DA Andrei Năstase.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.