„Țara este în pericol”. Protest de amploare organizat de Comitetul Mișcării de Rezistență Națională în Chișinău

Mii de moldoveni din țară și din diasporă sunt așteptați astăzi, începând cu ora 14.00, în Piața Marii Adunări Naționale, unde Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM organizează un protest antiguvernamental. Protestul, numit de organizatori Adunarea Generală a Cetățenilor, va continua și noaptea, iar a doua zi manifestanții vor marca împreună Ziua Independenței.

Comitetul Mișcării de Rezistență ACUM a declarat că principalele revendicări înaintate la manifestație sunt cele incluse în Rezoluția votată la protestul cetățenilor din 1 iulie în PMAN și pe care guvernarea le-a ignorat.

Astfel, manifestanții vor cere: confirmarea legalității alegerilor locale noi pentru primăria Chișinău și validarea mandatului de primar general al Chișinăului al lui Andrei Năstase, anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional, demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziilor neconstituționale și ilegale ce au condus la invalidarea mandatului primarului ales al Chișinăului.

„Astăzi constatăm că regimul cleptocratic nu a întreprins absolut nimic pentru a îndeplini cerințele înaintate de cetățeni, dar și de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova prin Rezoluția adoptată de Parlamentul UE la 5 iulie curent. Dimpotrivă, în regim de urgență și contrar opiniilor societății civile și a partenerilor externi, guvernarea a aprobat legea privind amnistia capitalului, care comportă un risc sporit de legalizare a miliardelor furate din sistemul bancar și spălarea banilor mafiei internaționale”, au declarat în ajun reprezentanții Comitetului Mișcării de Rezistență.

Totodată, moldovenii aflați în străinătate au anunțat că vor organiza și ei proteste la 26 august, care se vor desfășura concomitent cu Adunarea Generală a Cetățenilor.  În mai multe mesaje ale Diasporei se menționează că moldovenii vor protesta împotriva corupție, hoției și fărădelegilor din Moldova. Dorim o țară ca afară, unde drepturile și libertățile omului sunt respectate”, se arată în mesajele Diasporei.

Astfel, manifestații urmează a fi organizate astăzi la Bruxelles, Berlin, Frankfurt, Londra, Paris, Geneva, Milano, Padova, Washington.

Liderii Platformei DA și PAS, Andrei Năstase și Maia Sandu, au declarat în mod repetat că protestul din 26 august va fi unul pașnic, nonviolent și au cerut guvernării să nu încerce infiltrarea provocatorilor în rândul protestatarilor. Aceștia vor fi identificați neîntârziat și dați pe mâna forțelor de ordine.

De asemenea, acțiunea de protest va fi civică și nu partinică. La protest nu vor fi admise drapele ale partidelor de orice culoare.

26 august 2018 Adunarea Generală a Cetățenilor-eveniment anunțat la protestul din 1 iulie

Intenția de a organiza pe 26 august Adunarea Generală a Cetățenilor a fost anunțată pentru prima dată la protestul din 1 iulie în PMAN, organizat de Platforma DA, PAS și PLDM.

În rezoluția adoptată la finele acțiunii de protest se menționa că în Republica Moldova s-a instaurat oficial dictatura, iar întrucât nu se poate de tolerat o asemenea situație, partidele de opoziție îndeamnă fiecare cetățean, indiferent de convingeri politice, apartenență etnică și limba vorbită, să participe la proteste permanente până la eliminarea dictaturii și restabilirea democrației în Republica Moldova. „Totodată, convocăm pentru 26 august 2018 Adunarea Generală a Cetățenilor atât din țară, cât și din diasporă”, se arăta în Rezoluția menționată.

Rezoluția adoptată la protestul din 1 iulie a fost transmisă deputaților din Parlament, dar și oficialilor Parlamentului European și Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

Ulterior, la toate acțiunile de protest, organizate de opoziția anti-oligarhică, liderii acesteia au îndemnat oamenii să se mobilizeze în jurul valorilor democratice, în jurul respectării drepturilor omului, în jurul consolidării instituțiilor statului de drept și să iasă la protestul din 26 august.

„Țara este în pericol, Și doar de noi depinde dacă această țară va ajunge liberă. Acum, împreună, ne eliberăm țara de dictatură”, a arătat într-un mesaj lidera PAS Maia Sandu.

În ajunul protestul Andrei Năstase a declarat: „Noi am anunțat și un protest pe data de 27 august. Rămânem peste noapte în Piața Marii Adunări Naționale. Asta pentru că Ziua Independenței nu este a uzurpatorului, ci a poporului. Noi suntem în fața unui uzurpator, unui criminal care a uzurpat puterea în statul acesta și care în mod normal ar fi trebuit să stea pe banca acuzaților și chiar la pușcărie pentru asemenea crime, cea mai gravă crimă prevăzută de Codul Penal dar și de Constituția Republicii Moldova”.

Cum a reacționat guvernarea și președintele Dodon

Întrebat despre protestul din 26 august, liderul partidului PDM Vlad Plahotniuc a sugerat într-un interviu pentru IPN că manifestația nu este un protest real al oamenilor, ci un protest al unor partide politice. Totodată, politicianul a declarat că lucrurile trebuie rezolvate prin lucruri concrete și nu prin „ proteste false sau prin show-uri politice”.

Când vorbim despre protestele organizate de PPDA și PAS, corect ar fi să nu mai mințim populația și să spunem că sunt proteste inițiate de cetățeni simpli. Oamenii se uită la televizor și văd bine că cei care vorbesc acolo sunt câțiva lideri politici și câțiva așa-ziși reprezentanți ai societății civile, foști politicieni și ei. Deci ce protest al cetățenilor este acesta? Pe cine reprezintă ei? Se reprezintă pe ei ca partide și fac o acțiune politică. Ceea ce, repet, este absolut în regulă să-și adune activul de partid și să manifeste, este la fel de în regulă dacă se alătură și cetățeni fără viziuni politice”, a declarat Vlad Plahotniuc.

La rândul său, președintele Igor Dodon a calificat protestul din 26 august drept o pregătire pentru campania electorală. Totodată, într-un interviu acordat emisiunii „Adevărul Live”, șeful statului a spus că nu este sigur că cei care organizează protestul din 26 august „ştiu până unde vor merge şi ce vor face”.

Eu nu sunt sigur că cei care organizează protestul știu până unde vor merge și ce vor face (…). Agenda nu este prea clară: anularea alegerilor în Chișinău − este un fapt care s-a împlinit deja. Poți să protestezi, dar deja lucrul ăsta s-a împlinit și conform legislației lucrul ăsta nu poți să-l schimbi (…).  Sau altă solicitare − să anuleze sistemul mixt. Păi, puneți o condiție foarte clară: că dacă nu anulați, nu participăm. Doar înțelegeți că nu va fi anulat sistemul mixt. De aceea, când însumăm toate aceste lucruri înțelegem că este vorba despre o pregătire de campanie electorală, este un element al campaniei preelectorale legal, care sper să nu treacă în careva extreme”, a declarat Igor Dodon.

De notat că protestul organizat de PPDA, PAS și PLDM nu este singura manifestație programată pentru ziua de duminică, 26 august, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Astfel, astăzi urmează să mai aibă loc încă un protest: unul, împotriva majorării prețurilor la combustibili, organizat de Societatea Civil, dar și de organizația „Salvgardare” condusă de Maia Laguta.

Juristul Primăriei, Viorel Bogdan a precizat că Primăria nu poate interzice nimănui să-și exercite dreptul de a se manifesta și i-a rugat pe reprezentanții ambelor părți să ajungă la un consens.

Care este finalitatea protestului din 26 august

„Știu că există foarte multe semne de întrebare, unde e finalitatea și care este finalitatea. Eu vreau ca toată lumea să înțeleagă că noi ne confruntăm cu o dictatură, cu un regim autoritar de cea mai proastă speță și vreau ca oamenii să nu creadă că exagerăm, să înțeleagă toată gravitatea acestor lucruri. Nu e foarte ușor să spunem dacă această dictatură o să se încheie mâine sau poimâine, sau peste trei zile”, a declarat președinta PAS Maia PAS într-un interviu pe Radio Europa Liberă.

Președinta PAS a menționat că opoziția este conștientă de faptul că guvernarea își dorește foarte mult ca protestul să ajungă în violențe, întrucât acesta este ultimul lucru sau cel mai important lucru care i-ar ajuta pe ei să își consolideze în continuare regimul autoritar – să acuze opoziția de acte de violențe sau să înceapă arestările.

„De aceea, pentru că suntem oameni responsabili, pentru că trebuie să ne protejăm unii pe alții, protestăm pașnic, suntem foarte atenți la toate încercările guvernării de a ne provoca, la tot felul de personaje care pot fi infiltrate, dar nu ne lăsăm intimidați și mergem mai departe, oricare ar fi acțiunile acestei guvernări, a spus Maia Sandu.

Potrivit ei, este foarte important ca cetățenii să aibă răbdare, să fie insistenți, să se implice și să înțeleagă că, dacă nu se vor opune, dacă vor obedienți, dacă o să renunțe atunci acest regim va deveni mult mai puternic și va deveni mult mai înverșunat împotriva lor. „Acesta este doar începutul(…). Ei își doresc obediența noastră, noi nu putem să le oferim această obediență”, a spus Maia Sandu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.