Ne așteaptă vreme caniculară în Moldova. Câte grade se vor înregistra în următoarele zile

vara

Meteorologii au prelungit până pe 27 august Codul Galben de caniculă, iar până pe 30 august – Codul Galben de pericol excepțional de incendiu, transmite MOLDPRES. Azi și mâine, în raioanele centrale și de sud temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34°C.

Pe timp de caniculă, medicii recomandă limitarea duratei plimbărilor şi a băilor solare între orele 10.00–18.00, a efortului fizic intens, purtarea hainelor din fibre naturale de culori deschise, cu mânecă lungă şi acoperirea capului cu chipiuri și pălării. La fel, este recomandat consumul în medie a 2–3 litri de apă plată nu prea rece, al ceaiurilor călduţe, al fructelor/legumelor proaspete, evitarea băuturilor alcoolice şi a celor ce conţin cofeină.

Totodată, în perioada 26-30 august, se va menține pericolul excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole.

În acest sens, salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu. Totodată, este recomandată restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

De asemenea, Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru începutul săptămânii viitoare ploi cu descărcări electrice, în nordul și centrul țării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente