‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAneta Ganenco: „Am decis să cultiv aronie pentru că este o cultură cu viitor,...

Aneta Ganenco: „Am decis să cultiv aronie pentru că este o cultură cu viitor, de nișă, nu sunt mulți concurenți”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Scorușul negru – sau cum îi place să fie numită în Moldova – aronia – a revenit în cercul de interes al consumatorilor locali odată cu accesul mai bun la informare. Dacă până în prezent doar locuitorii satelor cunoșteau despre această cultură, culeasă din păduri, acum, și locuitorii capitalei au început să o caute prin piețe și pe rafturile magazinelor.

Printre multele efecte benefice ale scorușului, reglarea tensiunii arteriale este probabil cel mai important. Însă nu putem să nu menționăm și vitaminele ce se conțin în această pomușoară.

Consumatorii preferă scorușul mai mult în stare procesată, decât în stare proaspătă (proaspete, fructele au un gust destul de specific). În stare procesată scorușul se folosește în patiserie, fabricarea gemurilor, a peltelei, deserturilor, amestecurilor uscate etc.

Pentru fermierii, care în ultimii ani au început să cultive această cultură în afara pădurilor, scorușul negru este atractiv datorită rezistenței sau toleranței la factorii biotici (dăunători, agenți patogeni) și abiotici (soluri nisipoase uscate, zone secetoase, poluanți din sol și atmosferă, soluri sărăturate, temperaturi scăzute, înghețuri).

Bugetul total al investițiilor la înființarea unui hectar de scoruş negru constituie suma de 186 mii lei, ceea ce este o investiție orientativă de plantare, iar pentru antreprenori va depinde de condiţiile reale (costul de elaborare a proiectului, costul de procurare a terenului pentru plantare, bugetul de plantare a 1 hectar de scoruş negru, etc.)

‹ adv ›

Pentru Aneta Ganenco, din Rezina, cultivarea scorușului negru pe o plantație care se întinde pe o suprafață de 3,2 hectare, este o afacere de suflet, în care a investit mult timp, dar și bani. Antreprenoarea nu regretă investiția, pentru că este sigură în afacerea pe care a dezvoltat-o.

„Am decis să cultiv aronie pentru că este o cultură cu viitor, de nișă, nu sunt prea mulți concurenți, iar beneficiile acesteia sunt enorme. Partea negativă este că puțini consumatori cunosc despre aronie și în mod particular despre beneficiile acestor pomușoare. Chiar dacă toată Uniunea Europeană o cultivă și o consumă în diferite forme, la noi totuși este mai mult cunoscută de oamenii mai în vârstă”, a spus producătoarea.

A început prin plantarea unui hectar de scoruș negru

Primul hectar a fost plantat în anul 2015, respectiv în anul trecut a recoltat prima roadă. S-a gândit mult cum ar putea să promoveze aceste pomușoare pe piața din Republica Moldova și până la urmă a decis să le facă câte un mic cadou prietenilor, cunoștințelor, dar și persoanelor care s-au arătat interesați de aceste fructe mici.

„În anul doi de la plantare am recoltat o cantitate nesemnificativă de aronie și atunci am dăruit-o oamenilor apropiați, cunoștințelor, astfel am reușit să cointeresez un anumit număr de oameni de această cultură. Ei au gustat-o, s-au informat despre beneficiile acestora și astfel, în anul următor, deja aveam comenzi. Restul de aronie a fost recoltată și prelucrată, producem gem după care îl comercializăm prin intermediul rețelelor de supermarkete”, a mai spus Aneta Ganenco.

Înființarea unei plantații de scoruș își are riscurile sale, iar fiecare fermier în parte identifică soluțiile cele mai potrivite. Eroina noastră spune că i-a fost destul de greu să găsească material săditor de calitate și i-a luat mai mult timp până a reușit să identifice o pepinieră care să dispună și de propria plantație.

„Pentru mine a fost foarte complicat să găsesc material săditor de calitate, am căutat pe parcursul a doi ani, am studiat propunerile de pe piața internă și am vizitat mai multe plantații de peste hotarele țării. Eu cred că este una să vezi materialul săditor și cu totul alta când vezi și o plantație la cel care îți propune materialul. În dependență de vârstă, de calitate prețul unui puiet începe de la 1,2 euro. Pentru plantarea unui ha de aronie sunt necesari circa 700 de puieți, în dependență de schema pe care o alegi”, a menționat antreprenoarea.

‹ adv ›

Analiza eficienţei economice a cultivării scoruşului negru (suprafaţa – 1 ha)

Principalii indicatori economici

Formula de calcul

UM

Date de calcul

1. Bugetul investiţiilor la înfiinţarea plantaţiei

Buget investiţie

lei

186 392

2. Subvenţii posibil de obţinut

Regulament subvenţionare

lei

30 000

3. Venituri din vânzări

Buget pe rod

lei

242 667

4. Costuri vânzărilor

Buget pe rod

lei

109 456

5. Profit brut anual

3 – 4

lei

133 211

6. Rentabilitatea veniturilor (venituri obţinute la 1 leu de consumuri)

3 / 4 * 100%

%

221,7

7. Rentabilitatea economică (profituri obţinute la 1 leu de consumuri)

5 / 4 * 100%

%

121,7

8. Flux monetar la sfârşitul anului

Buget pe rod

lei

141 757

9. Cost unitar al producţiei

4 / recolta la hectar

lei / kg

7,58

10. Preţ mediu de comercializare al producţiei

3 / recolta la hectar

lei / kg

16,8

11. Profitul brut (marja brută) al producţiei

10 – 9

lei / kg

9,22

12. Termen de recuperare a investiţiilor (ani de fructificare)

(1-2) / 5

ani

1,1

13. Termen de recuperare a investiţiilor (ani de la plantare)

12 + ani vegetaţie

ani

4,1

Profitul cumulativ generat la cultivarea scoruşului negru constituie suma de 2,955 mii lei pentru un ciclu de producere, plantaţia poate fi exploatată eficient 22 ani.

Scorușul negru este foarte rezistent

Arbustul de scoruş negru este relativ ușor de cultivat și de întreținut. Deşi nu este o plantă pretenţioasă faţă de factorii de mediu şi vegetaţie, are anumite preferințe pedoclimatice care trebuie să fie respectate.

Plantele de scoruş negru rezistă la temperaturi extreme, atât la ger, cât și la secetă, și la canicula verii. Mai rezistente la ger sunt tulpinile, care suportă temperaturi de -30°C, pe când rădăcinile doar de -11°C, iar în cazurile scăderii semnificative a temperaturii (-40°C) pe perioada iernii doar 45-60% din muguri rămân viabili. Perioada de vegetaţie debutează la temperatura medie a aerului pe parcursul zilei şi nopţii nu mai mică de +6°C, iar înflorirea are loc în luna mai, după trecerea pericolului de îngheţuri.

Lumina este unul dintre principalii factori de vegetaţie necesar pentru sinteza substanţelor organice şi desfășurarea altor procese vitale ce determină condiţia de bază pentru asigurarea viabilităţii plantelor şi obținerea unor producţii mari de fructe calitative. Fiind o plantă iubitoare de lumină, scoruşul negru nu se dezvoltă bine în zonele semiumbrite şi umbrite. Insuficienţa de lumină influenţează negativ intensitatea procesului de fotosinteză, formarea florilor şi înflorirea, reduce simţitor calitățile gustative ale fructelor și, într-un final, recolta.

„Aronia este o cultură foarte rezistentă, iernează bine, nu este afectată de înghețuri, unica problemă poate apărea atunci când este o secetă puternică. Este o plantă pe propria rădăcină, nu este altoită, rezistentă la geruri, fiind o cultură care crește în Siberia”, a constatat producătoarea.

30 de lei pentru un kilogram de fructe proaspete

Împreună cu alte cinci producătoare de pomușoare au înființat o Cooperativă și se ocupă mai mult de procesarea fructelor recoltate din propriile plantații. Aronia, în stare proaspătă, o comercializează doar clienților care solicită din timp acest produs.

„Anul trecut, am realizat scorușul în stare proaspătă doar în baza listei de așteptări, adică doar cumpărătorilor care m-au anunțat din timp. Prețul de comercializare a fost de 18-36 lei per kg, în dependență de sezon. Mai puțin comercializăm în stare proaspătă, noi procesăm. Nu avem contracte semnate din timp, de fapt rețele de supermarkete ne-au contactat pentru că participam activ la expoziții specializate. Un borcan de gem de aronie se comercializează cu 40 de lei”, a povestit antreprenoarea.

Scorușul negru se plantează toamna

Epoca de plantare a scoruşului negru este toamna (octombrie, noiembrie), deoarece pe durata iernii rădăcinile își calusează rănile provocate la fasonare, uneori apar rădăcini noi, solul se așează și acumulează cantități mari de apă, care se păstrează și în perioadele secetoase din timpul primăverii. Plantele se adaptează şi rezistă bine iarna și pornesc în vegetație mai devreme cu 15-20 de zile primăvara, realizând creșteri mai mari cu 20-30%.

Pentru plantarea a 3 hectare de aronie, producătoarea a investit peste 6000 mii de euro, bani cheltuiți doar pentru procurarea materialului săditor la care se mai adaogă prelucrarea terenului, procurarea fertilizanților, plantarea.

„Am investit proprii banii pentru că avem convingerea că doar atunci când investești banii tăi ai o altă atitudine față de activitatea pe care o desfășori”, a ținut să remarce Aneta Ganenco.

Principala problemă cu care se confruntă este lipsa brațelor de muncă.

„Cultiv aronie ECO – anul curent fiind primul an în conversie. O problemă este să le explici oamenilor pe care reușești să-i găsești ce înseamnă o plantație eco, cum se îngrijește. Pe parcursul acestor ani, de când cultiv aceste pomușoare, nu am întâlnit dificultăți, dar greutățile apar cu timpul. Pentru a avea succes trebuie să urmezi schemele agro-tehnologice”, susține producătoarea.

Cerințe specifice față de mediu

O dezvoltare optimă este asigurată pe solurile bine drenate, cu valorile pH-ului cuprinse între 5,5 și 6,5, dar arbuștii pot tolera și o gamă mai largă a valorilor pH-ului, situată între 5,0 și 8,5. Scorușul creşte bine și pe soluri nisipo-argiloase de tip podzolic, brun-roşcate de pădure, bine aerate, care pot înmagazina și reține apa, permițând, în același timp, infiltrarea excesului de apă, se încălzesc ușor și conțin suficiente substanțe nutritive.

„În dependență de teren, în cazul meu plantația este amplasată pe un teren umed, este o pantă cu un drenaj bun, apele freatice sunt aproape, astfel că nu am avut nevoie de irigare. În cazul în care nu există condiții atunci este indicată irigarea”.

Tinerilor care își doresc să înființeze o plantație de aronie le transmite să se informeze și să-și structureze, pas cu pas, ce au de făcut, după care să acționeze. Producătoarea susține că majoritatea manualele de marketing sunt departe de realitate, așa că tinerii se pot baza doar pe propria intuiție.

„Agricultura este de perspectivă și se poate obține profit dacă ai susținere și știi foarte bine, pas cu pas, ce trebuie să faci”.

Cu o cultură deloc pretențioasă, dar la care deja i-a învățat secretele, Aneta Ganenco este convinsă că afacerea cu aronie va da roade frumoase. Are în plan să-și extindă suprafața și să-și certifice ecologic plantația, astfel să-și mărească și șansele de a vinde cantități mai mari prin procesare.

Acest articol a fost scris cu sprijinul financiar al Centrului de Consultanță în Afaceri, în cadrul proiectului Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare, finanțat de Fundația HEKS-Moldova. Informația prezentată (mărimea investițiilor, perioada de recuperare a investițiilor, etc.) reprezintă rezultatul modelării economice teoretice a experților-economiști în domeniul agricol. Proiectul AMIB nu oferă garanții în ceea ce privește rentabilitatea, profitabilitatea afacerii, întrucât condițiile practice în care se înființează și se îngrijește plantația depind de mai mulți factori. Cifrele prezentate în material nu se referă în nici un caz la istoria fermierului descrisă în articol. Mai multe informații despre inițierea unei afaceri cu culturi bacifere, le puteți afla din Manualul „Cultura arbuștilor fructiferi și a căpșunului”, disponibil aici.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›