02:18:07 24.04.2024
Stiri

Complimentele NU sunt binevenite întotdeauna…

Știri 24.08.2018 19:03 Vizualizări2466 Autor: Livia Grecu
Complimentele NU sunt binevenite întotdeauna… Sursa: secretele.com


Tuturor ne face plăcere să fim lăudați, să primim aprecieri pentru ce facem sau pentru cum gândim. Este cunoscut faptul că un compliment schimbă starea de spirit și suntem încurajați să o facem cât mai des cu putință, fără a exagera, desigur.

De asemenea și unele critici obiective pot aduce beneficii, pentru că ne ajută să corectăm unele acțiuni greșite sau ale căror rezultate ne-ar putea aduce deservicii.

Complimentele nu sunt binevenite întotdeauna

Încercând să ducem până la capăt un proiect, ne putem lovi de situații în care avem nevoie de încurajări. Când drumul este nou, când descoperim unele lucruri cu care nu ne-am mai întâlnit, avem tendința să ne blocăm, pentru că nu cunoaștem drumul.

În aceste momente avem nevoie de ceilalți, de părerea lor, de o soluție. Apropiații, de regulă, ne cunosc destul de bine și știu să ne vorbească.

Unii sunt mai diplomați, alții sunt direcți, dar când avem de-a face cu persoane care nu știu absolut nimic despre noi, situația devine un pic mai complicată.

În aceste momente, opiniile pe care le putem primi nu exprimă întotdeauna adevărul, iar noi ne putem simți bine auzind un compliment, fără să știm că el a fost spus din politețe, pur și simplu. De aceea, când suntem lăudați prea des, este bine să ne gândim de două ori înainte de a crede tot ce am auzit.

Așa a fost creată lumea, din oameni extrem de politicoși și diplomați, care știu că un cuvânt greu poate distruge visul cuiva, iar ei nu vor să facă rău și să taie aripile unei persoane care își dorește să realizeze ceva măreț.

Criticile pot fi constructive, dar și distructive

De cealaltă parte, și la capitolul critici este nevoie de câteva precizări. Este clar că atunci când suntem criticați nu ne cade tocmai bine. Așa este structurat psihicul uman, să reacționeze la bine cu bine și la rău cu … rău. Dacă vom face, însă, un mic efort de evaluare, obiectiv și cât mai aproape de adevăr, vom putea observă că o critică poate fi constructivă și ne poate ajuta.

Nu intră în discuție, evident, jignirile și apostrofările nejustificate, cu atât mai mult dacă sunt făcute în public.

Acest tip de atitudine nu are cum să fie constructiv. Pornind de la același principiu de bază, al liberului arbitru, oricine poate face orice, dar … până la limita în care facem mai mult rău decât bine.

În toate cazurile, fie că aducem laude cuiva, fie că îl criticăm, trebuie să ne gândim la intenția noastră și la ce rezultat ar putea aduce această.

În concluzie, nu este nevoie să exagerăm în nicio direcție.

De cealaltă parte, fără a depinde de părerile cuiva, este bine să ținem cont de ele, mai ales dacă vin din zona celor apropiați și bine intenționați. În oricare postură ne-am găsi, contează atât intenția noastră cât și modalitatea în care ne exprimăm punctul de vedere.

Sursa: secretele.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md