Druţă a fost condamnat, la începutul acestui ani, la cinci ani de închisoare cu executare pentru vânzare ilegală de arme şi muniţii. Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Buiucani. Avocatul interlopului a atacat sentinţa la Curtea de Apel, care însă a menţinut verdictul dat de magistraţii de la Judecătoria Buiucani. Ulterior, avocatul lui Druţă a mers la Curtea Supremă de Justiţie, care a respins din nou recursul avocatului şi a menţinut decizia de condamnare la cinci ani de închisoare.

Urmărirea penală în acest caz a fost pornită pe 4 august 2014, iar interlopul a fost reţinut peste câteva luni, în noiembrie, în centrul capitalei. Vanea Pisateli şi un amic de-al său zis „Ghena Cliford” au fost opriţi de oamenii legii în timp ce se deplasau într-un automobil Ford. Pisateli a fost acuzat de trafic de arme aduse din stânga Nistrului, asta după ce a vândut arme şi un lansator de grenade unui jurnalist sub acoperire. În timpul reţinerii, oamenii legii au găsit asupra suspecţilor pistoale şi cuţite.

Totodată, la Curtea de Apel Chişinău se află pe rol o altă cauză penală de acuzare a interlopului Ion Druţă de faptul că a răpit şi omorât trei bărbaţi în anul 2000. Numele lui Ion Druţă apare şi în cazul atentatului produs la sfârşitul lui noiembrie 2012 în cartierul Vitan din Bucureşti. Atunci, moldoveanul Vitalie Proca a tras zece gloanţe dintr-un automat Kalaşnikov în direcţia unui om de afaceri român, care a supravieţuit miraculos. Potrivit anchetatorilor de la Bucureşti, anume Pisateli a fost cel care i-a livrat lui Proca arma cu pricina.