Finlanda: Decizia de a impune armatei un regim alimentar vegetarian îl lasă perplex pe ministrul Apărării

Se spune că armata luptă mai bine când are stomacul plin şi decizia de a servi soldaţilor finlandezi două mese vegetariene obligatorii pe săptămână l-a lăsat perplex pe ministrul naţionalist al apărării, relatează vineri Reuters.

Măsura este destinată să-i ajute pe soldaţi să mănânce mai sănătos şi să atenueze impactul producţiei de carne ce contribuie la încălzirea globală, a declarat armata.

Dar ministrul finlandez al apărării, Jussi Niinistö, susţinut de partidul naţionalist Reforma Albastră (Blue Reform), s-a declarat uluit de această decizie, despre care nu fusese informat în prealabil.

“Această hrănire forţată pare a fi o decizie ideologică. Şi, după cum spune o vorbă veche, o armată luptă mai bine când are stomacul plin. Dar nicio armată nu poate lupta cu supă de linte sau cu conopidă”, a declarat Niinistö ziarului Aamulehti.

În Finlanda, care are o frontieră de 1.340 km şi un trecut dificil cu Rusia, serviciul militar este obligatoriu pentru toţi bărbaţii şi are o durată de până la un an.

Niinistö a spus că va cere forţelor de apărare să-i prezinte un raport explicând modul în care a fost luată decizia. Armata nu a răspuns la cererile de a face comentarii suplimentare, notează Reuters citată de Agerpres.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.