Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cine sunt personalitățile care vor…

Cine sunt personalitățile care vor primi distincții de Ziua Independenței

Scriitorul Nicoale Dabija, Tatiana Ghidirimschi, directoarea Centrului de Reabilitare Medico-Sociale pentru persoane cu vedere slabă „Low Vision” sau Maxim Scripcăraş, carabinierul care a salvat din flăcări un barbat în iunie 2018 sunt trei dintre cei care vor fi premiați cu distincțiile Parlamentului R. Moldova, de Ziua Independenţei. Informația a fost oferită ZdG de către reprezentanții Legislativului.

Numele altor premianţi este ţinut în secret de către Parlament, deoarece, susțin reprezentanții forului Legislativ, aceştia nu ştiu că vor fi decorați cu „Medalia Democrației”, diplome de onoare sau diplome de gradul I ale Parlamentului. Numele tututor câștigătorilor urmează să fie făcute publice luni, în cadrul Ceremoiei oficiale de înmânare a disticțiilor, care va avea loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Personalitățile premiate nu vor primi bani sau alte cadouri.

Pe 27 august 2018, Andrian Candu va acorda distincţiile Parlamentului personalităţilor care au avut o constribuție  remarcabilă în promovarea imaginii R. Moldova, culturii, dezvoltării și reformelor. Candidații au fost înaintați de către autoritățile publice, la solicitarea Președintelui Parlamentului, Andrian Candu, se spune într-un comunicat de presă al Parlamentului.

„Medalia Democrației” este acordată pentru contribuție în promovarea reformelor, apărarea drepturilor și libertăților constituționale ale cetățenilor, promovarea tradițiilor parlamentarismului, pentru merite deosebite în domeniul profesional de activitate, precum și pentru devotament în misiunile speciale de asigurare a securității țării.

„Diploma de Onoare” este conferită pentru promovarea intereselor și imaginii Republicii Moldova, tradițiilor și valorilor naționale, atât în țară, cât și peste hotare, pentru edificarea și valorificarea patrimoniului cultural al țării, pentru realizări deosebite în activitatea didactică și de cercetare, pentru consolidarea relațiilor diplomatice bilaterale și de colaborare cu parlamentele naționale ale altor state.

„Diploma Parlamentului Republicii Moldova” este decernată pentru contribuție substanțială la dezvoltarea științei, artei, culturii și sportului, pentru participare activă la elaborarea politicilor de stat, pentru activitate ireproșabilă în cadrul autorităților administrației publice centrale, pentru inițiativă civică și acțiuni filantropice, pentru succese remarcabile la studii și ocuparea locurilor premiante la olimpiadele internaționale.

Primele distincții ale Parlamentului au fost acordate în anul 2017. Printre personalitățile premiate au fost Eugen Doga, Ghenadie Bulgac, Alexei Armașu, Oleg Ganușceac sau Alexandru Moșanu.