Maia Sandu: Guvernarea împărtășește viziunea Kremlinului pentru R.Moldova – să o țină într-o zonă gri, între vest și est

Guvernarea de la Chișinău împărtășește viziunea Kremlinului pentru Republica Moldova – să o țină într-o zonă gri, între vest și est, în care domină corupția și haosul, a declarat lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu la conferința „Restabilirea rezilienței europene și transatlantice”, desfășurată la Vilnius.

Președinta PAS a menționat că stabilitatea nu poate fi asigurată de guverne corupte. Dimpotrivă. Unul dintre instrumentele de bază ale războiului hibrid dus de Rusia împotriva țărilor din Parteneriatul Estic este corupția: banii murdari din Rusia pătrund ușor în sistemele naționale care au instituții slabe și politicieni corupți.

„Sunt aproape convinsă că decizia recentă a Parlamentului din Moldova de amnistie a capitalului, criticată de organizațiile internaționale, face parte dintr-o schemă regională, mai largă, coordonată cu Rusia. Transformarea Moldovei într-o zonă offshore, într-o regiune a spălării continue de bani, se potrivește foarte bine cu planurile Rusiei”, a spus Maia Sandu.

Potrivit ei, anume la acest capitol R.Moldova are nevoie de sprijin urgent, întrucât este dificil să construiești o justiție independentă și instituții anti-corupție eficiente atunci când nu există voință politică internă.

Dar, între timp, partenerii de dezvoltare, în mod special UE, ar putea să ne ajute prin investigarea crimelor financiare comise pe teritoriul UE, prin intermediul băncilor din UE și cu sprijinul companiilor înregistrate în UE. Să le fie sechestrate averile și să fie puși sub acuzare cei care au fost implicați în crime financiare internaționale! Altfel, riscăm să rămânem blocați în sisteme oligarhice care supraviețuiesc în baza banilor murdari și care se transformă în regimuri autoritare, din cauza că nu-și pot permite să piardă puterea,  a punctat președinta PAS.

Potrivit ei, investiția durabilă în democratizarea regiunii este cel mai bun antidot împotriva valului puternic de autoritarism dinspre Est. În ciuda problemelor actuale proprii, UE rămâne a fi un far luminos al speranței pentru o țară precum Moldova, unde majoritatea cetățenilor fie au studiat, fie au muncit, fie au un membru al familiei care muncește în Europa.

În context, Maia Sandu a menționat că cetățenii din țara noastră au demonstrat angajament față de apărarea libertăților democratice și au ieșit în număr mare în stradă să protesteze și că următorul protest de amploare, la care vor participa atât oameni din țară, cât și reprezentanți ai diasporei, este planificat pe 26 august.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.