03:19:32 20.04.2024
Stiri

Ambasadorul României la Chișinău: „Pentru România, semnarea pe 23 august 1939 a Pactului Ribbentrop-Molotov a reprezentat „sfărâmarea” teritorială din anul 1940 și începutul unor lungi perioade de prigoniri, deportări, torturi, foamete și crime”

Politică 23.08.2018 14:19 Vizualizări3807 Autor: Ziarul National
Ambasadorul României la Chișinău: „Pentru România, semnarea pe 23 august 1939 a Pactului Ribbentrop-Molotov a reprezentat „sfărâmarea” teritorială din anul 1940 și începutul unor lungi perioade de prigoniri, deportări, torturi, foamete și crime”


Mesajul Ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, cu ocazia împlinirii, pe 23 august, a 79 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Basarabia a fost anexată imperiului sovietic:

„Astăzi comemorăm și deplângem 79 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, care a marcat o pagină întunecată în Europa și a afectat inclusiv istoria românilor.

Pentru mulți dintre cetățenii statelor din această parte a Europei, inclusiv pentru milioane de români, anexele ascunse ale acestui odios act au produs, în anii care au urmat, suferinţe şi tragedii greu de imaginat. Multe dintre urmările acestei înțelegeri între două regimuri totalitare se resimt şi astăzi.

Pentru România, semnarea la data de 23 august 1939 a Pactului Ribbentrop-Molotov a reprezentat „sfărâmarea” teritorială din anul 1940 și începutul unor lungi perioade de prigoniri, deportări, torturi, foamete și crime care aveau să continue multe decenii la rând în numele unor ideologii străine de neamul românesc.

Consider că anul acesta, când sărbătorim Centenarul Marii Uniri, avem o înaltă datorie istorică față de înaintașii noștri. Astfel, este necesar să ne reamintim deopotrivă de victimele nevinovate ale Fascismului și Comunismului, precum și să nu uităm de înțelegerile ascunse dintre cele două regimuri totalitare.

Nu există cuvinte care să exprime pe deplin compasiunea pentru viețile pierdute și destinele irosite și nici voci suficient de puternice care să condamne încălcările dreptului internaţional, lipsa moralei în relaţiile dintre state și lipsa de solidaritate umană, care au condus la nesocotiri fără precedent ale libertăţii şi demnităţii umane.

Păstrarea și transmiterea către generațiile viitoare a memoriei atrocităților din trecut, apărarea permanentă a principiilor, valorilor şi normelor internaţionale, respectarea dorinţei suverane a popoarelor, toleranţa şi respectul drepturilor tuturor cetăţenilor pot garanta că tragedii precum cele generate de Pactul Ribbentrop-Molotov nu se vor mai repeta.

Singura modalitate prin care putem face dreptate și aduce o minimă alinare victimelor și supraviețuitorilor regimurilor totalitare este să continuăm să povestim generațiilor viitoare ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru, astfel încât să nu mai permitem repetarea unor astfel de atrocități în viitor.

După cum se cunoaște, la data de 23 august 2009, Parlamentul European a desemnat ziua de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, prin care se marchează semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la începutul celui de-al Doilea Război Mondial”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md