Nou! Cetăţenii pot să informeze forțele de ordine despre orice încălcare prin aplicaţia „Harta semnalărilor”

Cetăţenii pot să informeze forțele de ordine despre orice încălcare a ordinii și liniștii publice pe care o observă în comunitatea sa prin aplicaţia „Harta semnalărilor”. Aplicația poate fi accesată de pe pagina poliției amenintari.politia.md.

Datorită acestor semnalări, poliția va afla mult mai rapid despre încălcările sau neregulile depistate de cetățeni, iar suprapunându-le cu statistica proprie va putea să-și direcționeze forțele, în regiunile indicate, pentru înlăturarea acestora.

„Harta semnalărilor” poate fi accesată oricând și de oricine, fără o înregistrare prealabilă. Procesul de semnalare este unul simplu, ce constă din câțiva pași și poate fi efectuat de la telefonul mobil, tabletă sau calculator. Adițional, platforma oferă o statistică online privind numărul și tipurile de semnalări inclusiv după regiuni.

Această platformă este inspirată din experiența poliției poloneze care s-a dovedit a fi foarte eficientă. Implicarea cetățenilor în activitatea de prevenire a infracțiunilor, respectiv asigurarea ordinii publicii, este unul din principiile activității polițienești comunitare, concept ce este implementat de poliție în Republica Moldova, în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020”, a declarat în cadrul conferinței de lansare a platforme șeful Poliției, Alexandru Pînzari.

Totuși, această aplicație nu substituie apelurile de urgență, prin urmare în caz de urgență, cetățenii trebuie să apeleze numărul unic 112.

De asemenea, pe această platformă nu pot fi făcute diferite sesizări privind comiterea unei infracțiuni, așa cum această platformă este una anonimă cu caracter informativ. Pentru a denunța o infracțiune rugăm cetățenii să se adreseze la cel mai apropiat sector de poliție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.