‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRecolta medie la hectar de floarea soarelui și porumb este mai mare față de...

Recolta medie la hectar de floarea soarelui și porumb este mai mare față de 2017

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului recomandă agricultorilor să își pregătească tehnica agricolă, iar peste o săptămână să înceapă recoltarea în masă a culturii de floarea soarelui. Recomandările au fost prezentate, în cadrul unei ședințe de lucru, la minister.

„Semănăturile din raioanele de centru și sud sunt mai uniforme decât la nord, unde sunt etajate și mai înalte, iar dat fiind faptul că în lunile iunie-iulie au căzut mai multe precipitații și solurile sunt mai bune. Umiditatea semințelor și plantelor este mare, dar trebuie de luat probe la fiecare 2-3 zile. Plantele s-au dezvoltat cu trei săptămâni mai devreme decât termenul obișnuit, de aceia trebuie să pregătim tehnica agricolă pentru începutul recoltării în masă, peste o săptămână în  raioanele din centru și sud și peste 10-14 zile în raioanele din nordul republicii”, a precizat Marin Grama, consultant superior la minister.

Totodată, în cadrul discuțiilor, specialiștii ministerului au menționat că pentru asigurarea unei coaceri uniforme, se recomandă desicația masivelor de floarea soarelui.

Conform informațiilor oferite de Biroul Național de Statistică, în anul curent, în țară, au fost semănate 362,2 mii ha de floarea soarelui, ceea ce constituie cu 20,7 mii ha mai puțin decât în anul 2017, dar cu 32 de mii ha mai mult decât media ultimilor 5 ani.

Totuși, recolta medie la hectar va fi mai mare comparativ cu anul 2017, când recolta a constituit 2,1 tone/ha. Cei mai buni indicatori sunt înregistrați în raioanele de nord.

Cu referire la recoltarea porumbului, specialiștii consideră că starea semănăturilor este satisfăcătoare, roada este formată și eventualele  căderi de precipitații nu vor afecta semănăturile. Astfel, conform prognozelor, în anul curent  recolta medie la ha va fi mai mare, comparativ cu anul trecut, când a constituit 3,7 tone la ha.

„Frunzele se usucă dar umiditatea semințelor de porumb este înaltă și recoltarea anul acesta poate începe mai târziu ca de obicei. Tehnica agricolă trebuie pregătită pentru începutul recoltării la finele lunii septembrie în  raioanele din centru și sud, iar în raioanele din nordul republicii – la începutul lunii octombrie”, a menționat Marin Grama, consultant superior, în cadrul ministerului.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›