‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrimul material săditor viticol tratat termic în Republica Moldova demonstrează rezultate pozitive

Primul material săditor viticol tratat termic în Republica Moldova demonstrează rezultate pozitive

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Primele 45 de mii de butași viticoli tratați termic împotriva infecțiilor bacteriene demonstrează dezvoltare excelentă, a declarat Vasile Vutcarău, directorul pepinierei Elvitis-Com, care a procurat echipament de tratare termică a materialului săditor pentru vii în cadrul unui grant oferit de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

„Este unicul echipament de tratare termică a materialului săditor din Republica Moldova, de aceea suntem în primul an când putem observa efectele benefice ale termotratării asupra plantelor. În anul curent au fost tratate 20 de mii de plante soiul Viorica, 20 de mii de plante soiul Moldova și 5 mii de plante dintr-o colecție de soiuri. Monitorizăm cu atenție dezvoltarea plantelor, or tratarea materialului săditor la temperaturi mai înalte de 40 de grade Celsius  asigură că butașii și vițele sunt liberi de patogeni și sunt siguri pentru înființarea plantațiilor sănătoase”, explică Vasile Vutcarău.

Reprezentanții pepinierei au precizat că deși inițial dezvoltarea platelor tratate în școala de vițe a întârziat cu circa două săptămâni, ulterior platele tratate au avansat rapid în dezvoltare, având cu aproape 40 la sută mai mulți lăstari comparativ cu materialul săditor obișnuit.

Termotratarea este o procedură obligatorie în Uniunea Europeană deoarece garantează producerea unui material săditor liber de boli fitoplasmice și bacteriene. Termoterapia vițelor altoite, la temperatura de +50°C timp de 30-45 minute, este procedură obligatorie în multe țări-membre UE. Aceasta asigură distrugerea mai multor patogeni (fitoplasmele îngălbenirii aurii și lemnului negru & Bois noir, Agrobacterium vitis, etc.) care pot compromite plantațiile noi de viță de vie și calitatea strugurilor.

„Fitoplasmele afectează în prezent mai multe vii de pe întreg teritoriul Europei, de aceea prevenirea acestor boli este un lucru extrem de pozitiv pentru noile plantații viticole din țară. Tratarea termică a plantelor exclude din start infecțiile bacteriene. Dacă producătorii vor respecta cerințele tehnologice de îngrijire a viței de viei plantate cu material săditor supus tratării termice, acestea vor oferi plante uniforme, bine dezvoltate, care produc struguri de calitate”, a menționat Ivan Baca, cercetător științific superior, Laboratorul „Genofond, Ameliorare și Tehnologii Moderne” al Institutului Ştiinţifico – Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.

‹ adv ›

Materialul săditor termotratat urmează să fie recoltat în toamnă, clasat, sortat și depozitat la temperaturi optime pentru a fi ulterior comercializat fermierelor care înființează noi vițe de vii pentru producerea strugurilor de masă sau a strugurilor pentru vin. Primele plantații viticole înființate cu material săditor termotratat în Republica Moldova vor fi înființate în anul următor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›