Ex-ministru al Sănătății despre cazurile de rujeolă: Părinții care refuză vaccinarea trebuie să fie pedepsiți

„ Părinții care refuză vaccinarea, încălcând astfel nu doar legea, dar și drepturile propriului copil, trebuie să fie pedepsiți. Amenzile usturătoare ar fi o metodă de prevenție a acestor situații și o acțiune justificată din partea autorităților câtă vreme vorbim despre securitatea statului ”. Astfel a comentat ex-ministrul Sănătății Ruxanda Glavan situația privind instituirea Codului Portocoliu de rujeolă.

Fostul oficial a opinat că un accent aparte trebuie pus și pe comunicarea eficientă dintre medic și părinte. Cei care au suspiciuni în privința vaccinării trebuie convinși de necesitatea ei. Iar cei care se încăpățânează fără motive pertinente – să fie acționați în instanță așa cum se cuvine în toate cazurile când legea este sfidată.

Potrivit Ruxandei Glavan, comunicarea eficientă dintre instituțiile de învățământ și medicina primară pe tema vaccinării este un alt aspect unde se șchiopătează. Degeaba spun cei din Educație că ei nu au atribuții, când admiterea în instituțiile de învățământ se face în baza unui set de acte, inclusiv a certificatului care confirmă existența tuturor vaccinurilor obligatorii.

„Toate cele punctate mai sus ar fi măsuri practice care indiscutabil vor da rezultate, dacă tot sistemele informaționale din sănătate sunt boicotate. Or anume aceste sisteme ar fi exclus factorul uman și respectiv: certificatele falsificate despre vaccinare”. a menționat ea.

Reamintim că ieri autoritățile de la Chișinău au declarat alertă de urgență de Cod Portocaliu la nivel național de îmbolnăvire cu rujeolă.

Pentru stoparea răspândirii rujeolei și sporirea nivelului de vaccinare a copiilor, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat un plan de acțiuni. Astfel, Ministerul Educației Cercetării și Culturii va monitoriza pe parcursul noului an școlar, neadmiterea acceptării în școli și grădinițe a copiilor nevaccinați. În perioada 20-30 august curent, va fi verificat statutul vaccinal al fiecărui copil în parte. În caz de depistare a copiilor nevaccinați, vor fi organizate măsurile necesare pentru vaccinarea acestora împotriva rujeolei.

Totodată, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Justiției vor revizui cadrul legal privind obligativitatea vaccinării și sporirea responsabilității părinților în caz de nevaccinare a copiilor.

Focarul de rujeolă a izbucnit la începutul lunii august, după ce un copil din Ceadâr Lunga, întors infectat dintr-o vizită din Ucraina, s-a aflat în perioada de incubație la tabăra de odihnă din satul Morenii Noi, Ungheni. Tabăra a fost organizată de către o confesiune religioasă. În total, inițial  au fost implicați 20 de copii: 8 din localitatea Beșghioz, câte 4 din satele Copciac și Cazaclia din raionul Ciadîr-Lunga, un caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă 3 în raionul Ungheni.

În luna august au fost înregistrate 168 cazuri de boală, dintre care 105 confirmate și 63 cazuri suspecte. Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul și Hîncești.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.