Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Banca Transilvania a ajuns cel…

Banca Transilvania a ajuns cel mai mare grup bancar din România

Acționarul majoritar al Victoriabank şi-a depăşit şi cel mai puternic rival – BCR- în pri­ma jumătate a 2018, de­venind cel mai mare, dar și ce mai profitabil grup bancar din România, transmite Ziarul Financiar

Grupul Banca Transilvania (BT) controla la finalul lunii iunie a acestui an active în va­loa­re de 75,3 miliarde de lei, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut şi cu 5,1 miliarde de lei mai mult decât principalul său competitor- grupul BCR.

În urmă cu zece ani BCR avea active de aproape patru ori mai mari decât Banca Transilvania. Nici pentru BRD Societe Generale, al doilea jucător la acea vreme, Banca Transilvania nu era un rival de temut, având în vedere că di­mensiunea BRD era de 2,5 ori mai mare decât cea a băncii de la Cluj.

Abia în ultimii ani Banca Transilvania a devenit un competitor serios pentru BRD, iar în 2016 banca de la Cluj a reuşit să îi ia băncii cu capital francez locul în clasamentul după active.

Accederea grupului BT pe primul loc în piaţa bancară locală după prima jumătate a acestui an a fost în primul rând rezultatul achiziţiei Bancpost, instituţie de credit ale cărei rezultate financiare sunt încluse în raportările aferente acestui prim semestru din 2018.

Pe lângă rezultatele Bancpost, în situaţiile financiare ale grupului BT sunt incluse şi rezultatele diviziilor de leasing şi credite de consum preluat de la Eurobank (ERB Leasing IFN S.A., ERB Retail Services IFN S.A.), precum şi cele ale Victoriabank (banca din Republica Moldova deţinută de BT), ale BT Leasing, BT Direct IFN, BT Microfinanţare IFN şi BT Asset Management.

În prezent BT nu este doar cel mai mare grup bancar din România, dar şi cel mai profitabil. Grupul BT a tras linie după primele şase luni din acest an cu un profit net de 865 milioane de lei, în creştere cu 67% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, grupul BCR a raportat un profit net de 697 milioane de lei, în timp ce BRD Societe Generale a înregistrat un câştig de 756 milioane de lei.

La începutul acestui an, Banca Transilvania din România și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au preluat 39,20% din total acțiuni emise prin intermediul companiei olandeze VB Investment Holding B.V.. Astfel, ca urmare a tranzacției, BT și BERD, dețin în prezent cota de 66,77% din capitalul social al Victoriabank.