Noutăți în dosarul coruperii deputaților: Vitalie Burlacu și Irina Baglai, condamnați la închisoare

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursurile declarate de inculpații Vitalie Burlacu și Irina Baglai împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 10 aprilie 2017. Cei doi sunt recunoscuți vinovați de tentativă de corupere a unui parlamentar pentru ca acesta să părăsească coaliția din care face parte și să nu voteze „legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”.

Potrivit zdg.md, fostul polițist Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani de închisoare și obligat să achite 80 de mii de lei drept prejudiciu, iar modelul Irina Baglai a primit o pedeapsă cu opt ani de închisoare și 180 de lei amendă, prin decizia Curții de Apel din 10 aprilie 2017. Respectivele pedepse au fost menținute de CSJ
Organele de anchetă au constatat că, prin intermediul celor doi inculpați, omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi încercat să determine deputați din Partidul Liberal Reformator și cel Liberal Democrat, în schimbul a 200 mii de euro (în sentință suma apare și în euro și în dolari), să părăsească coaliția pro-europeană și să nu voteze legi privind integrarea Moldovei în UE.

Potrivit declarațiilor martorilor, la cared face trimitere portalul crimemoldova.com, dar și a inculpatului Vitalie Burlacu, alias Vitas, Veaceslav Platon avea drept țintă deputații Partidului Liberal Reformator, întrucât ei aveau cea mai mică fracţiune, iar plecarea deputaților ar fi dus la desființarea acesteia.
Omul de afaceri era gata să ofere, prin intermediul lui Vitas, iar acesta printr-un alt intermediar – 200 mii de dolari integral, iar apoi câte 5 mii lunar, până la formarea unui nou Parlament. În schimbul acestor bani, deputații urmau să se retragă din fracţiune și să nu voteze legile care vor dăuna „intereselor lui”, în special unele Legi ce ţin de aderarea Republicii Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.