Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   GRAFIC/ Expert: „Leul moldovenesc este…

GRAFIC Expert: „Leul moldovenesc este cea mai tare valută din Europa”

Foto: seenews.com

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în ultimii doi ani și jumătate absolut toate valutele din Europa s-au depreciat față de leul moldoveneasc, moneda noastră fiind cea mai tare valută din Europa.

Expertul a realizat și un grafic cu lista valutelor care au avut cel mai mult de suferit de pe urma leului moldovenesc.

Sursa: Veaceslav Ioniță

În același timp, expertul precizează că după Brexit, lira britanică s-a depreciat cel mai mult față de leul moldovenesc. The Economist a publicat și un grafic în care este ilustrată aprecierea leului, care este cu mult înaintea dolarului și euro.

Foto: economist.com

În ultima perioadă leul s-a întărit considerabil față de moneda unica europeană, fapt generat de deprecierea euro pe plan internațional.

„Începând cu ianuarie 2016, leul a început să se aprecieze și acest lucru se întâmplă pentru că cursul valutar se stabilește după cererea și oferta de valută. Pe piața valutară avem oferta netă din partea cetățenilor și cererea netă din partea companiilor. Piața valutară s-a stabilizat în ianuarie 2016, atunci când s-au stabilizat cererea și oferta. Ulterior, oferta a fost mult mai mare, iar companiile nu aveau nevoie de valută. Acest surplus a constituit până în iunie 2018 circa 650 milioane de dolari, cu mult mai mult decât au avut nevoie agenții economici. Toate acestea au pus o presiune asupra valutei și leul s-a întărit, pentru că oamenii vindeau valuta. În 2014-2015 a fost o situație inversă, pentru că toată lumea căuta valută”, precizează Veaceslav Ioniță.