Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Situație alarmantă! Există un pericol…

Situație alarmantă! Există un pericol real al răspândirii rujeolei pe teritoriul R. Moldova

Foto: bljesak.info

În luna august, situația epidemiologică s-a agravat din cauza cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor, care s-au aflat la odihnă în luna iulie la o tabără din satul Morenii Noi, rn. Ungheni. Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. S-a constatat că, copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina, iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în prezent, au fost înregistrate 72 cazuri, dintre care 27 de cazuri confirmate și alte 45 suspecte.

Cele mai multe cazuri au fost identificate la Ceadîr-Lunga – 57. La Vulcănesti au fost depistate 5 cazuri; Taraclia 5, Ungheni 4 și Nisporeni – 1. Din numărul total de cazuri numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, restul persoanelor sunt nevaccinate.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

„Situația epidemică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine (Ucraina și România) unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În Republica Moldova, de la începutul anului până la data de 16 august 2018 au fost înregistrate 64 cazuri confirmate, alte 45 sunt suspecte și sunt sub investigarea de laborator. Cazurile au fost importate din Ucraina și România cu transmitere ulterioară în țară.

Foto: bljesak.info