Patru filme românești de excepție au fost rulate la Vaslui în cadrul proiectului Centenarul Filmului Românesc

14-aug-26

Patru filme românești de excepție au fost rulate la Vaslui în cadrul proiectului Centenarul Filmului Românesc. „California dreamin” (Nesfârșit), „A fost sau n-a fost?”, „Felix și Otilia” și „O vară de neuitat” au adunat la Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” din Vaslui în jur de 300 de spectatori.

Caravana Centenarului Filmului Românesc din cadrul Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui a început cu documentarul AGERPRES Marea Unire – România, la 100 de ani, continuând cu Episodul 30: Felix și Otilia (regia: Iulian Mihu), realizat după celebrul roman „Enigma Otiliei”, în urmă cu 46 de ani. Filmul este considerat de consultantul oficial al proiectului drept „una dintre cele mai frumoase ecranizări după un roman”. Irina-Margareta Nistor a adăugat că i s-a părut și mai poetic faptul că regizorul Iulian Mihu a reușit să schimbe numele în Felix și Otilia.

#California Dreamin’ (nesfârșit)

„Filmul pe care îl vedeți, Cristian Nemescu apucase să îl filmeze, dar nu apucase să îl monteze. De aceea se numește nesfârșit. Fiecare cadru este atât de frumos gândit de regizor, care printre altele, a dat naștere, după dispariția lui extrem de tristă, unui festival de scurtmetraje – NexT”, a precizat Irina-Margareta Nistor înainte de proiecție.

#A fost sau n-a fost?

Corneliu Porumboiu a fost invitatul special al celei de-a treia seri de film românesc, la Vaslui, în orașul natal, fapt pentru care regizorul a declarat: „Mă bucur că se întâmplă acest festival aici, la Vaslui. Din păcate, în România s-a pierdut obișnuința asta de a merge la cinema și sper ca voi să continuați cu  această inițiativă”.

Regizorul Corneliu Porumboiu a primit distincția din partea Centenarului Filmului Românesc, pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

Primarul Municipiului Vaslui, prezent la eveniment, a promis că în viitor va avea pe lista de priorități redeschiderea unui cinematograf de stat în localitate, la provocarea lansată de Ambasadorul cinematografic, Irina-Margareta Nistor.

La începutul filmului, la discuția de dinaintea vizionării, Irina-Margareta Nistor a mărturisit: „Trebuie să recunosc că sunt extrem de emoționată, ceea ce nu mi se întâmplă foarte des, dar pentru că A fost sau n-a fost? este unul dintre filmele mele preferate și faptul că revăd filmul, pe ecran mare, aici, mi se pare un privilegiu extraordinar, numai bun pentru acest centenar pe care îl sărbătorim anul acesta”.

#O vară de neuitat

Am încheiat Caravana Centenarului Filmului Românesc, la Vaslui, cu filmul O vară de neuitat (regia: Lucian Pintilie). „Ca și filmul cu care am deschis caravana aici, O vară de neuitat este tot o adaptare după un roman și după o povestire care au făcut multă vâlvă la timpul lor”, a spus Irina-Margareta Nistor.

Expoziția AGERPRES „România: Evoluție”, cu fotografii ce surprind istoria României, a însoțit caravana, fiind expusă în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” în perioada 12-15 august. Expoziția a fost vizitată, pe parcursul celor patru zile, de peste 500 de persoane.

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente