Continuăm să studiem produsele alternative fumatului

În epoca tehnologizării, preferințele consumatorului sunt îndreptate din ce în ce mai mult spre produse inovative, care vin cu soluții tehnologice. Creșterea interesului pentru inovații a impulsionat și industria tutunului să se adapteze preferințelor fumătorilor.

Simbioza științei și a gândirii inovatoare au dus la apariția unei tehnologii revoluționare de consum al tutunului și anume – încălzirea acestuia, în pofida arderii.

Deși ideea încălzirii tutunului există de mai bine de două decenii, numai în ultimii ani au fost înregistrate progrese substanțiale în dezvoltarea unui produs care să satisfacă cerințele fumătorilor. Vorbim aici despre IQOS – un sistem inovator de încălzire a tutunului, care aparține companiei americane Philip Morris International (PMI). Recent, dispozitivul a fost lansat oficial și pe piața moldovenească.

Directorul general al reprezentanței Philip Morris în Moldova, Denis Zhogolev a subliniat că, în prezent, PMI depune eforturi majore pentru testarea și cercetarea produselor alternative din tutun și încurajează comunitatea științifică să se implice în acest proces.

„În ultimii 10 ani, PMI a investit resurse semnificative în dezvoltarea și cercetarea științifică a produselor alternative. IQOS a devenit primul dispozitiv din portofoliul de produse cu potențial de risc redus”, a remarcat Denis Zhogolev.

„Principala preocupare legată de cercetările companiilor de tutun este transparența și veridicitatea rezultatelor obținute. Înțelegem neîncrederea manifestată de autoritățile din domeniul sănătății și de societate, dar suntem siguri de calitatea cercetărilor noastre şi încurajăm verificarea independentă a produselor noastre, verificări care să aibă la bază metodologii și standarde internaționale. Programul PMI pentru cercetarea științifică a noilor produse se bazează pe cele mai bune practici din industria farmaceutică și îndeplinește cerințele US FDA și standardele internaționale de cercetare”, a subliniat directorul general al reprezentanței Philip Morris în Moldova.

„Produsele alternative din tutun sunt recunoscute în întreaga lume, prin urmare, nu pot decât saluta lansarea IQOS în Moldova”, declară expertul economic Roman Chirca, directorul Institutului pentru Economie de Piață.

„Am fumat țigări obișnuite timp de 25 de ani. Din 2012, utilizez un dispozitiv alternativ, dezvoltat cu ajutorul tehnologiilor inovatoare. Pentru mine a fost cea mai bună soluție din viața mea, pentru că ani buni am suferit, încercând să renunț la fumat de o sută de ori!”, afirmă Roman Chirca. ”Am descoperit că în timp ce fumul de țigară conține, pe lângă nicotină, multe substanțe toxice, inclusiv cancerigene, nivelul chimicalelor emise în urma utilizării dispozitivelor alternative este mult mai mic! Cu toate acestea, nu le recomand persoanelor care nu au fumat niciodată! Dar fumătorii înrăiți, care nu pot scăpa de acest viciu, ar putea lua în considerare numeroasele produse alternative accesibile, inovatoare, printre care și IQOS”, a adăugat expertul.

Într-adevăr, studiile arată că nicotina nu este cauza principală a problemelor de sănătate, ci arderea tutunului. OMS a estimat că fumul dintr-o țigară conține peste 5 000 de substanțe toxice, multe dintre care cauzează boli grave. Fumul eliminat din orice obiect care arde este toxic. În același timp, nivelul substanțelor chimice eliberate în urma încălzirii tutunului este semnificativ mai mic.

Articolul complet despre necesitatea studierii suplimentare a produselor alternative fumatului îl puteți citi, accesând acest link.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare