Ministerul Sănătății: Au fost înregistrate 72 cazuri suspecte și confirmate de rujeolă

Ministerul Sănătăți a anunțat că până în prezent au fost înregistrate 72 cazuri suspecte și confirmate de rujeolă. Dintre acestea 27 de cazuri au fost confirmate, iar alte 45 suspecte.  Toți copii suspecți au fost examinați medical, internați după necesitate și se află sub supraveghere medicală continuă.

După teritorii administrative cazurile suspecte și confirmate sunt prezentate astfel: Ceadîr-Lunga – 57; Vulcănesti – 5; Taraclia 5, Ungheni 4 și Nisporeni – 1. Din numărul total de cazuri numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, restul persoanelor sunt nevaccinate.

Pe durata desfășurării focarului de rujeolă, lucrătorii din domeniul sănătății publice, asistența medicală primară și spitalicească au întreprins măsurile necesare pentru identificarea sursei, investigarea cazurilor, izolarea bolnavilor, identificarea contacților și supravegherea medicală a acestora.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă.

Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Situația epidemică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine (Ucraina și România) unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.

În România pe parcursul anilor 2017-2018 s-au înregistrat în total 14.924 bolnavi prin rujeolă, dintre care 59 de decese.  În Ucraina pe parcursul anului curent au fost înregistrați 28889 bolnavi prin rujeolă, dintre care 13 bolnavi au decedat. Cele mai afectate prin rujeolă în ultima perioadă sunt regiunile Lvov, Transcarpată, Ivano – Francovsc, Odesa, Vinița, Kiev.

În Republica Moldova, de la începutul anului până la data de 16 august 2018 au fost înregistrate 64 cazuri confirmate,  alte 45 sunt suspecte și sunt sub investigarea de laborator. Cazurile au fost importate din Ucraina și România cu transmitere ulterioară în țară.

Rujeola este o maladie foarte contagioasă, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii, iar rata complicațiilor majore este de 30%. Perioada de incubație durează între 7-18 zile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.