Principală  —  IMPORTANTE   —   Informație oficială! Unul dintre suspecții…

Informație oficială! Unul dintre suspecții care i-au tuns forțat pe tinerii din Călărași, condamnat în Italia la detenție pe viață

Sergiu Buruiană, unul dintre suspecții care i-au tuns forțat pe cei doi tineri din Călărași, este condamnat în Italia la detențiune pe viață pentru omor și vătămare intenționată gravă. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională (Interpol), Viorel Tentiu. 

Conform informațiilor oferite de către Interpol, moldoveanul Sergiu Buruiană a fost anunțat în căutare internațională de către organele de drept ale Italiei încă în octombrie 2012, după ce a participat la omorul unui tunisian într-o piață din orașul Padova. Crima a avut loc în aprilie 2012, iar totul ar fi pornit de la un conflict dintre un grup de tunisieni și un grup de moldoveni, care s-ar fi aflat sub influența alcoolului. Ulterior, Buruiană a fugit din Italia și în acest moment se află pe teritoriul R. Moldova, fiind în libertate.

La data de 12 octombrie 2012, din partea Biroului Național Central (BNC) Interpol Roma a fost expediată către toate statele membre ale OIPC Interpol o solicitare de anunțare în căutare internațională a moldoveanului, cu scop de arest și extrădare a acestuia. Solicitarea a fost remisă și în adresa Ministerului Justiției, Procuraturii General și Inspectoratului de poliție teritorial pentru întreprinderea acțiunilor și măsurilor de verificare și localizare.

Potrivit șefului Centrului Cooperare Polițienească Internațională, autoritățile de la Chișinău și-au prezentat disponibilitate de a recepționa dosarul penal și sentința de condamnare pe numele lui Buruiană pentru recunoașterea acesteia pe teritoriul R. Moldova.

„Luând în consideraţie faptul, că numitul este cetăţean al Republicii Moldova, iar în conformitate cu Convenţia europeană de extrădare; art. 18 al. 2 al Constituţiei Republicii Moldova şi potrivit actelor legislative naţionale, Republica Moldova nu extrădează cetăţenii săi”, se precizează în răspunsul oferit de Viorel Tentiu.

Deși au trecut deja șase ani de la crimă, Sergiu Buruiană ar putea să-și ispășească pedeapsa în R. Moldova doar după ce autoritățile judiciare din Italia vor lua decizia de a transmite setul de documente de recunoaștere a sentinței definitive către autoritățile din R. Moldova. Ulterior, acest set de documente urmează să fie examinat de Ministerul Justiției din R. Moldova, cu ulterioara expunere privind corespunderea sentinței cu legislația în vigoare din țara noastră.

„Informez că, în adresa BNC Interpol Rome/Italia, de BNC Interpol Chișinău/Republica Moldova a fost expediată o solicitare repetată cu privire la faptul, dacă autoritățile italiene au luat vreo hotărâre privind transmiterea setului de documente întru recunoaștrerea sentinței în R. Moldova”, a mai adăugat Viorel Tentiu.

Sergiu Buruiană a fost implicat și într-un alt caz în Italia, care datează din 2010. Presa italiană scria atunci că opt moldoveni, dintre care doi minori, au fost reținuți pentru vătămare și rezistență față de carabinieri.

„Carabinierii au fost solicitați de un șofer polonez, care a fost lovit cu un pistol de către unul dintre cei reținuți. Poliția a cerut o explicație grupului de moldoveni. Ca răspuns, aceștia au început să amenințe carabinierii și să îi lovească. Atunci când grupul de moldoveni a văzut că Sergiu Buruiană a fost reținut de poliție, aceștia au încercat să îl elibereze”, scria atunci presa din peninsulă.

În octombrie 2017, un bărbat de 31 de ani din Călărași, cu nume similar, a fost condamnat de Judecătoria Strășeni la 220 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de trei ani. Buruiană, fiind în stare de ebrietate, a urmărit șoferul unui automobil care „i-ar fi creat situație de pericol de accident”. Fiind la volan, Buruiană ar fi condus automobil haotic, executând manevre interzise în trafic pentru a-l determina pe șofer să oprească automobilul, după care l-a numit cu cuvinte necenzurate și a aplicat violența fizică asupra acestuia.

Numele lui Sergiu Buruiană figurează și într-un dosar în care a fost decăzut din drepturile părintești.

Pe 13 august, Ziarul de Gardă a postat un filmuleț video în care doi tineri în vârstă de 19 ani au fost înjurați și agresați fizic pentru simplul fapt că aveau părul lung. Incidentul a avut loc în iulie curent, la o benzinărie din orașul Călărași. Cei doi tineri au fost tunși forțat de un grup de persoane necunoscute, care ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice.