Şase bombardiere ruseşti, interceptate în apropierea României de avioanele de luptă ale Royal Air Force

Şase bombardiere ruseşti au fost interceptate deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfăşurate în România şi care securizează spaţiul aerian al NATO, potrivit unei comunicat difuzat de Royal Air Force (RAF), transmite AFP.

Aparatele de tip Eurofighter Typhoon au decolat luni dimineaţa de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu (sud-est) „ca răspuns la prezenţa a şase bombardiere tip Sukhoi Su-24 Fencer care se aflau în apropierea spaţiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre”, se arată în comunicat.

Bombardierele ruseşti s-au îndreptat apoi spre Crimeea, a menţionat sursa citată.

Această operaţiune „face parte din misiunea poliţiei aeriene consolidate a NATO în cadrul căreia acţionează Royal Air Force pentru a descuraja orice agresiune a Rusiei, pentru a da asigurări prietenilor români şi a pune în aplicare angajamentul Regatului Unit de a asigura apărarea colectivă” a ţărilor membre NATO, au precizat forţele aeriene britanice.

„Am fost avertizaţi în legătură cu o importantă activitate aeriană rusă care a avut loc aproape toată noaptea (…) înainte de a primi ordinul de a decola”, a declarat unul dintre piloţi, citat de aceeaşi sursă.

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a descris luna trecută drept ”frecvente” astfel de ”provocări” din partea Rusiei, notează AFP.

Royal Air Force este prima forţă aeriană a Alianţei Nord-Atlantice care asigură o misiune de poliţie aeriană din România şi sub comandamentul NATO, după prezenţa a patru avioane F-15C Eagle din cadrul US Air Force în Bulgaria, se precizează în comunicatul difuzat de RAF.

Sursa: Agerpres

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.