Turcia dublează tarifele la unele importuri din Statele Unite după „atacurile” asupra economiei sale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Turcia a dublat tarifele la unele importuri din Statele Unite, măsură care, spune vicepreședintele turc, reprezintă un răspuns la „atacurile” deliberate americane asupra economiei turce, relatează agenția Reuters. Sunt vizate în special importurile de autoturisme, alcool și tutun.

Decizia luată de Ankara vine în contextul amplificării tensiunilor dintre cei doi aliaţi NATO legate de detenţia unui pastor evanghelic american de către Ankara, dar şi de alte chestiuni de natură diplomatică, tensiuni care au dus la deprecierea lirei turceşti în raport cu dolarul.

Moneda naţională a Turciei s-a devalorizat în special după ce, vineri, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că a autorizat dublarea tarifelor pentru importurile de aluminiu şi oţel din Turcia.

Un decret publicat în monitorul oficial turc şi semnat de preşedintele Tayyip Erdogan anunţă dublarea tarifelor la importurile de autoturisme – la 120%, băuturi alcoolice – până la 140% şi tutun frunze – la 60%. De asemenea, au fost dublate tarifele la bunuri precum cosmeticele, orezul şi cărbunele.

„Taxele vamale au fost majorate pentru anumite produse, în conformitate cu principiul reciprocităţii, ca răspuns la atacurile deliberate ale administraţiei Statelor Unite la adresa economiei noastre”, a scris vicepreşedintele Fuat Oktay pe reţeaua Twitter.

Disputa cu Washingtonul a provocat prăbuşirea lirei turceşti care a atins un minim istoric. Moneda turcă a pierdut peste 40% din valoarea sa faţă de dolar în acest an, fapt ce a determinat intervenţia Băncii Centrale a Turciei pentru a ameliora situaţia.

Lira turcească şi-a revenit uşor marţi, câştigând 8%, notează Reuters, adăugând că acest lucru s-a întâmplat în contextul în care a fost anunţată pentru joi o teleconferinţă cu ministrul de Finanţe, care va încerca să liniştească investitorii internaţionali.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia este ţinta unui război economic şi a făcut apel de mai multe ori la cetăţenii turci să-şi schimbe rezervele de dolari şi euro în lire turceşti.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...