22:03:25 24.04.2024
Stiri

Primarul de Orhei Ilan Șor RESPINGE acuzațiile lansate într-un „studiu” privind transparența achizițiilor publice

Economie 15.08.2018 14:09 Vizualizări1333 Autor: Ziarul National
Primarul de Orhei Ilan Șor RESPINGE acuzațiile lansate într-un „studiu” privind transparența achizițiilor publice orhei.md


Primăria municipiului Orhei, condusă de Ilan Șor, respinge ca fiind „nefondate” acuzațiile legate de lipsa de transparență sau încălcări ale procedurii de achiziții publice, lansate în cadrul unui studiu prezentat ieri de IDIS „Viitorul”. „Primăria municipiului Orhei este gata să fie supusă oricărui audit național sau internațional, transparent și să prezinte toate informațiile și actele solicitate atât de public, cât și de mass-media, cu respectarea normelor și procedurilor legislative”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Orhei.

Sursa citată menționează că în prima jumătate a anului 2018 au fost desfășurate mai multe proceduri de achiziții publice, dar autorul raportului de monitorizare a selectat doar trei proceduri: servicii de preparare și distribuire a hranei pentru copii; lucrări de extindere a iluminatului public, de iluminare a trotuarelor; servicii de deservire și întreținere a spațiilor verzi.

„Cu referire la primul subiect, menționăm că autoritatea publică locală din municipiul Orhei a achiziționat servicii de preparare și distribuire a hranei pentru copii din cele șapte instituții publice de educație timpurie în scopul asigurării unei gestionări eficiente a alocațiilor bugetare în conformitate cu principiile performanței și bunei guvernări, diversificării meniului copiilor, asigurării unui control sporit asupra calității produselor utilizate la prepararea mâncării, precum și promovării cunoştinţelor şi formării deprinderilor de alimentaţie raţională. Odată cu implementarea serviciului de catering, S-a obținut îmbunătățirea controlului asupra calității mâncării, iar circa 1 800 de copii, beneficiază de produse de cea mai înaltă calitate, precum și de o varietate mai mare de fructe și legume, necesare pentru o bună dezvoltare fizică și mintală a acestora”, se arată în comunicat.

CITIȚI și Un studiu al IDIS „Viitorul” arată că achizițiile făcute de Primăria Orhei nu ar fi transparente

În acest sens, Primăria Orhei a prezentat și documente „justificative referitor la exercitarea conformă a atribuțiilor de către Primăria municipiului Orhei – autoritate contractantă în domeniul achizițiilor publice: Dispoziția primarului mun. Orhei nr. 291 din 27.11.2017 privind formarea grupului de lucru pentru achizițiile publice de bunuri și servicii; Anunțul de publicare a procedurii, Procesul verbal de evaluare a grupului de lucru; Informația privind atribuirea contractului.

Administrația Primăriei Orhei respinge si acuzațiile privind neadmiterea societății civile în procesul de achiziții. Astfel, a fost făcută publică Dispoziția primarului

nr. 166 din 11.06.2018, care arată căau fostincluși în componența grupului de lucru pentru procedura de achiziție doi reprezentanţi ai societăţii civile: Natalia Parasca, reprezentantă a I.P. „Institutul de Resurse și Analiza Juridice” și Irina Staver, reprezentantă a A.O.„Pentru Orhei”.

„Cu referință la cererea de includere în grupul de lucru a unui reprezentat al societății civile pentru Licitația publică nr. 18/02006, care a fost publicată în BAP nr. 45 din data de 08.06.2018, comunicăm despre faptul că IDIS Viitorul i s-a restituit cererea depusă având în vedere că nu corespundea condiţiilor prevăzute la pct.6 al Regulamentului cu privire la activitatea grupului de lucru pentru achiziții, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 667 din 27.05.2016”, argumentează Primăria Orhei.

Cu referire la serviciile de Întreținere și amenajare a spațiilor verzi, Primăria Orhei susține că procedurile au fost efectuate în conformitate cu legislația în vigoare, exact așa cum s-a întâmplat în anul 2016 sau 2017. „Pe parcursul ultimilor ani au fost efectuate un șir de lucrări de reabilitare a spațiilor verzi și de renovare a parcurilor, grădinilor, scuarurilor, etc. Au fost reabilitate rondurile și fâșiile verzi de delimitare a traficului la intrarea în oraș de pe șoseaua M2. A fost plantat gazon, flori, copaci și arbuști, s-a instalat sistem de irigare modern pentru întreținerea plantelor. Astfel încât, astăzi avem zone verzi și frumoase, care dau un aspect modern intrării în oraș”.

Totodată, Primăria Orhei a adăugat că achizițiile publice sunt transparente. „Cu referință la transparența achizițiilor publice, Primăria municipiului Orhei – în calitate de autoritate contractantă în domeniul achizițiilor publice asigură transparența procedurilor prin intermediul Buletinului Achiziții Publice, paginii web a Agenției Achiziții Publice (AAP) - http://tender.gov.md/ și Registrul de Stat al Achizițiilor Publice (RSAP) - http://etender.gov.md/index. Planul de achiziții pentru anul 2018 al Primăriei Orhei este publicat pe pagina web www.orhei.md, în directoriul „achiziții publice”. Adițional, pe parcursul anului 2018 au fost operate modificări în legătură cu rectificarea bugetului municipiului. Toate deciziile consiliului local sunt disponibile pe pagina web a autorității locale. Suplimentar, informăm că în prezent, Curtea de Conturi, începând cu data de 04.07.2018, efectuează un control în cadrul Primăriei Orhei”, se mai arată în comunicat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md