Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Nemulțumirea bugetarilor și argumentele Sindicatelor…

Nemulțumirea bugetarilor și argumentele Sindicatelor în favoarea vacanței de la sfârșit de august

Foto: redstoneacademy.com

Bugetarii ar putea avea parte de o săptămână liberă la sfârșitul lunii august. Zilele urmează a fi recuperate în trei sâmbete din toamnă. Această inițiativă nemulțumește mai multe persoane, care susțin că este dificil să lucrezi șase zile pe săptămână, în timp ce alții consideră că în acest mod guvernarea ar influența protestul organizat de opoziție pe 26 august.

Potrivit Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM), decizia de a declara zilele de 28, 29 și 30 august libere a fost luată în contextul în care Ziua Independenței (27 august), coincide cu prima zi a săptămânii și totodată, sărbătoarea „Limba noastră” (31 august) are loc în ziua de vineri.

Mai multe persoane s-au arătat nemulțumite de această propunere și au lăsat comentarii și sugestii pe marginea proiectului publicat pentru dezbateri publice.

„Situația calendaristică formată determină tot mai mulți salariați să solicite angajatorului acordarea concediului neplătit pentru perioada 28-30 august curent. Acest lucru se datorează, în mare parte, faptului că se sfârșește perioada estivală a anului, motiv pentru care mulți salariați doresc să-și formeze o minivacanță pentru familie, copii, mai cu seamă, că este chiar în ajun de an școlar” , se menționează într-un răspuns oferit pentru ZdG de către CNSM.

Potrivit Confederației Naționale a Sindicatelor, productivitatea muncii va fi diminuată considerabil în zilele de 28, 29 și 30 august. Astfel, „în scopul utilizării optime” de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare, s-a venit cu propunerea de a transfera zilele respective de lucru în zilele de sâmbătă din septembrie și octombrie.

„Considerăm că susținerea acestei propuneri va contribui la odihna salariaților, conducând la o bună revigorare a forțelor de muncă ale acestora și, mai cu seamă, la sporirea nivelului de productivitate al muncii lor”, mai precizează CNSM.

Potrivit analistului politic Igor Boțan, ar fi o posibilitate ca prin această metodă oamenii să fie motivați să plece din țară pentru anu  participa la proteste, însă este mai probabil ca nemulțumirea oamenilor să fie datorată de faptul că vor fi nevoiți să lucreze sâmbetele.

„Nu știu de ce fac acest lucru, însă înțeleg nemulțumirea oamenilor pentru că mulți bugetari pleacă la țară pentru că toamna au de colectat roada și de făcute alte lucruri agricole. Dacă la sfârșit de august li se oferă o vacanță atât de lungă, ulterior oamenii vor fi nevoiți să lucreze sâmbetele”, spune Igor Boțan.