(foto, video) Recomandări #diez. Ce să citești, să vizionezi și să asculți dacă la toamnă începi să înveți drept

erwer

Majoritatea universităților au anunțat rezultatele admiterii pentru anul de studii 2018-2019, iar tinerii deja își fac planuri pentru noua viață de student. Echipa #diez a hotărât să le vină în ajutor absolvenților cu o listă de recomandări care le va permite acestora să afle mai multe lucruri despre specialitatea pe care urmează să o studieze la facultate.

Anterior, împreună cu diverși specialiști din domeniu am făcut câteva liste de recomandări pentru următoarele specialități: „Comunicare”„Marketing” , „Relații Internaționale” „Filosofie” și „Psihologie”. Astăzi vom completa lista recomandărilor cu o specialitate foarte populară – „Drept”. De data această cu o serie de filme, cărți și podcasturi vine Andrei Curăraru, consultant superior Consiliul Suprem de Securitate.

Așadar, dacă la toamnă începi să înveți drept, luna aceasta fă-ți timp pentru următoarele:

#Ce să citești

Neagu Djuvara „O scurtă istorie ilustrată a românilor”

Ajungând la facultatea de Drept, te confrunți cu faptul că trebuie să reanalizezi tot ce se întâmplă în jurul tău din perspectivă juridică. Eu aș începe de la istorie, pe care, apropo, o să o re-înveți în primul semestru de facultate. Un bun început e cartea lui Neagu Djuvara „O scurtă istorie ilustrată a românilor”. Pe lângă faptul că e o lectură captivantă, trimiterile la autoritatea lui Djuvara în orice dezbatere sau răspuns la seminare, vor da valoare suplimentară poziției tale.

„The Concept of Law” 

Eu nu susțin cititul înaintea cursurilor pentru că fără ghidarea profesorilor vei fi confuz/ă cu privire la conceptele pe care le analizezi și va trebui să revizuiești ulterior „imaginea” pe care ți-o creezi în legătură cu ele. Dar, clasicul „The Concept of Law” îți poate da o primă experiență interesantă legată de izvoarele dreptului, diferența dintre pozitivismul juridic și idealismul juridic (pare plictisitor, dar nu e). Cartea a fost reeditată de multe ori și, cu siguranță, o vei găsi în orice bibliotecă specializată.

„To kill a Mockingbird”

„To kill a Mockingbird” – nuvela care explică segregarea rasială din anii 50 și principialitatea pe care trebuie să o aibă un avocat (și un jurist, în general). E o lectură recomandată oricui, dar, mai ales filmul clasic, setează așteptările de la faptul ce înseamnă a fi jurist (apropo, una greșită). Voi recomanda și filmul, dar, cred că, e mai bine să citești cartea.

„Memoriile” lui Anatolii Koni

„Memoriile” lui Anatolii Koni – o carte pe care o vei găsi cel mai degrabă în rusă. Koni era Elvis Presley (sau ca să înțelegeți și voi referința, Kanye West) al lumii judiciare din imperiul rus. Biografia sa e captivantă, dar și un model pentru principii etice pentru un jurist.

Un manual de latină

A ști latina este un lifehack pentru a învăța sau înțelege aproape toate limbile familiei lingvistice respective. Pentru un jurist, cunoașterea limbii latine dă un avantaj suplimentar prin faptul că vei înțelege mai ușor termenii specifici profesiei. Da și expresiile de tipul „audiatur et altera pars” introduse într-un discurs sau eseu adaugă stil și clasă acestora.

#Ce să vizionezi

#Filme

12 Angry Men (1957)

În niciun caz nu alege remake-ul rusesc 12. Un film care te ajută să înțelegi prezumția nevinovăției în formula ideală, ca-n filme. Noi nu avem jurați, dar dialogurile pe care le vedem în film, ar trebui să aibă loc în mintea judecătorilor.

Erin Brockovich (2000)

Un film bazat pe fapte reale care arată că activismul ecologic contează. De asemenea, unul dintre puținele filme despre juriști cu o femeie ca și personaj principal. Apropo, Julia Roberts a primit un Oscar pentru rolul principal în acest film și a uitat să o mulțumească pe Erin Brockovich.

 A few good men (1992)

Un film care discută responsabilitatea superiorilor pentru realizarea ordinelor (vădit) ilegale. Tehnicile de interogare și discursurile avocaților provoacă o plăcere deosebită (mai ales, în original).

Law abiding citizen (2009)

Un film pe care trebuie să-l privești până la cursul de drept penal (partea generală) și după. A doua vizionare va fi una umoristică.

#TV show-uri

Boston Legal (2004-2008)

O dramă juridică cu multe elemente realistice. Știu oameni care au fost inspirați de acest serial să devină juriști.

 Suits 

După cum rezultă din denumire, acest TV show este un ghid foarte bun despre cum trebuie să se îmbrace un jurist. Primul sezon are elemente legate de realitate.

How to get away with murder 

Primul sezon se bazează pe un curs de drept penal (partea specială). Ulterior, ca și tot ce face Shonda Rimes, TV show-ul devine Grey’s Anatomy.

#Ce să asculți

Emisiunea radiofonică „Ne tak”

În fiecare emisiune se discută un caz judiciar faimos pe baza materialelor de arhivă, dar și altor surse publice. Deși autorii emisiunii nu sunt juriști, emisiunea este foarte interesantă.

Ne tak

Serial

Un podcast despre crime comise în SUA. Unul dintre cele mai populare podcast-uri din lume.

serial

 Hardcore History și Common Sense

Două podcast-uri de Dan Carlin care descriu în detalii evenimente istorice, dar și realitățile politice din SUA. Foarte greu de digerat, dar probabil, Hardcore History este cel mai bun podcast.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente