Lista femeilor care ar putea apărea pe Aleea Clasicilor. Recomandările internauților

aleea clasicilor

Ca parte a protestului permanent Occupy Guguță, astăzi, 15 august, pe Aleea Clasicilor vor fi și busturi de femei. Busturile vor fi însă imitate de câteva tinere, inițiatoare ale mișcării, în semn de protest față de lipsa busturilor de femei scriitoare de pe Alee.

Performance-ul va putea fi urmărit pe durata întregii zile, începând cu ora 12.00.

Comunitatea Occupy Guguță spune că susține cu fermitate egalitatea dintre femei și bărbați în toate domeniile activității umane, iar ideea de a instala egalitatea pe Aleea Clasicilor a apărut chiar din primele întruniri ale lor.

Ideea a stârnit diverse reacții din partea internauților. Aceștia au întocmit și o listă cu femei remarcabile, bustul cărora merită să fie instalat pe Aleea Clasicilor.

Așadar, potrivit internauților, lista ar arăta în următorul fel: 

#Leonida Lari

leonida lari
10tv.md

A fost o poetă, publicistă, scriitoare, activistă, om politic și militantă pentru reunirea Basarabiei cu România. Este autoare a 24 de volume de poezie și proză, precum și traducătoare din marea poezie universală. În 1996 a primit distincția Cavaler al Ordinului Republicii.

#Lidia Istrati

lidia istrati1

A fost o prozatoare și politiciană din Republica Moldova.  După universitate a lucrat ca profesoară în satul Bujor, raionul Hâncești, apoi a fost redactoră și șefă de redacție la Editura „Știința”. În literatură a debutat cu nuvela Îngăduie, omule!, publicată în revista „Nistru” în 1968, în care critica viața în colhoz, motiv pentru care nuvela a fost publicată cu o întârziere de zece ani. S-a remarcat prin volumele de proză Nica – 1978, Tot mai departe – 1987, Scara – 1991, Goana după vânt -1992.

#Sofia Nadejde

sofia
adevarul.ro

A fost o publicistă, prozatoare și autoare dramatică română. A fost totodată și o susținătoare a feminismului.
Lucrări principale: „O iubire la țară”, dramă – 1881, „Din chinurile vieții”, nuvele – 1895.

#Magda Isanos

magda

A fost poetă, prozatoare și publicistă, soția lui Eusebiu Camilar. Debutează în 1932, cu versuri în revista Licurici a Liceului de băieți „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău. În anul 1937, în ziarul Lumea va fi prima publicație în care se remarcă talentul poetei: descoperire prețioasă a Însemnărilor ieșene.

#Ana Blandiana

ana blandiana

Este o scriitoare, autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi. De asemenea, luptătoare pentru libertate civică din România.

#Veronica Micle

veronica-micle

A fost o poetă română. A publicat poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii și un volum de poezii.

#Herta Muller

herta
goodreads.com

Este o scriitoare germană de limbă germană și română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

#Iulia Hașdeu

iulia hajdeu

A fost o tânără intelectuală română supradotată, scriitoare și poetă inclusiv de limba franceză. Iulia este fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu. Cu excepția câtorva poeme apărute în timpul vieții, dar fără voia autoarei, opera Iuliei Hasdeu este postumă. Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a ocupat de postumitatea literară a unicei sale fiice. A scris preponderent poezie, dar și piese de teatru, povești și povestiri.

#Otilia Cazimir

otilia cazimir

A fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii.

#Marthe Bibesco

marthe
artsy.net

A fost o romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză. S-a distins prin întreaga ei operă ca o prezență de o mare noblețe de spirit. A scris „Cele opt raiuri” – 1908, „Izvor, țara sălciilor” – 1923, „Papagalul verde” – 1923.

#Hortensia Papadat Bengescu

hortensia
feminis.ro

A fost o prozatoare, romancieră și nuvelistă importantă din perioada interbelică. Începuturile literare ale Hortensiei Papadat-Bengescu, situate sub semnul colaborării cu revista Viața românească, se caracterizează printr-o proză de fină analiză a celor mai subtile reacții ale sufletului feminin.

#Elena Farago

elena farago1

A fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente