Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ O săptămână liberă pentru…

DOC O săptămână liberă pentru bugetari la final de august, în preajma marelui protest anunțat de opoziție

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită expunerea de propuneri și comentarii pe marginea proiectului hotărârii de Guvern prin care se propune ca zilele de 28,29 și 30 (marți, miercuri, joi) august 2018 să fie declarate zile libere. Propunerea vine în contextul în care zilele de 27 (luni) și 31 august (vineri) sunt declarate zile de sărbătoare nelucrătoare. Astfel, dacă propunerea va fi acceptată de Guvern, bugetarii vor beneficia de o vacanță de o săptămână și o zi, urmând să nu lucreze, calendaristic, în perioada 24 august-2septembrie 2018. În schimb, vor lucra în trei zile de sâmbătă din septembrie și octombrie. 

„Ţinând cont de faptul, că conform prevederilor art. 111 alin.(1) din Codul Muncii, zilele 27 şi 31 august sunt declarate zile de sărbătoare nelucrătoare, se consideră oportun ca zilele 28, 29 şi 30 august 2018 să fie considerate zile de odihnă, iar zilele de sîmbătă, 8 și 29 septembrie şi 27 octombrie 2018 – zile lucrătoare. Propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează prevederilor art.111 alin.(5) din Codul muncii, potrivit căruia, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare. Pentru definitivarea proiectului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită expunerea de propuneri și comentarii pe marginnea acestuia”, se menționează în proiectul hotărârii de Guvern.

Suplimentar, se precizează că „proiectul de hotărîre  este elaborat la solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor, în scopul organizării optime a timpului de muncă şi de odihnă din luna august 2018” și că „propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează prevederilor art.111 alin.(5) din Codul muncii, potrivit căruia, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare”. 

În context, precizăm că, duminică, 26 august 2018, în Piața Marii Adunări Naționale, opoziția politică, dar și societatea civilă nemulțumită de activitatea guvernării, au anunțat organizarea unui protest masiv, „Adunarea Generală a Cetățenilor”, eveniment la care și-au anunțat prezența mai mulți reprezentanți ai Diasporei, care vor veni în acea perioadă la Chișinău.