GOTR se pregătește intensiv pentru aplicații militare cu forțarea râului Nistru

Grupul operativ de trupe ruse, aflat ilegal în regiunea transnistreană, se pregătește intensiv pentru aplicațiile militare cu forțarea râului Nistru. În acest sens este pregătită tehnica blindată, TAB-urile și altă tehnică blindată, se arată într-un comunicat de presă al Districtului Militar Vest al Federației Ruse.

Expertul IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, menționează pe blogul său că, potrivit legendei, dar și planurilor de pregătire de luptă ale Districtului Militar Vest a Federației Ruse, sarcina principală este în a „distruge forțele inamicului de pe malul drept al Nistrului”. Totodată, la aceste exerciții vor fi antrenate și forțele paramilitare separatiste, numărul total de forțe de ocupație antrenate ajungând la 300-400 militari din trupele de ocupație.

Rosian Vasiloi amintește că asemenea exerciții se desfășoară al treilea an consecutiv – în 2017 exercițiul s-a desfășurat la începutul lunii august, în regiunea „plajei soldăţeşti” din preajma satului Ternovca, raionul Slobozia unde a fost stabilită concentrarea tehnicii şi a echipamentului militar special, astfel sfidând în cel mai obraznic mod Republica Moldova și cetățenii țării.

În martie curent IDIS Viitorul a făcut publică analiza „Menţinerea trupelor Ruse de ocupaţie în regiunea transnistreană: eșec al diplomaţiei de ‘caviar’ și dispreţ faţă de dreptul internaţional”  în care prezenta o informație amplă despre trupele de ocupație și rolul lor destabilizator în Republica Moldova. Totodată,  au fost prezentate un set de concluzii și recomandări cum am putea depăși situația cu impunerea unor sancțiuni și mecanisme de descurajare.

În iunie curent la ONU a fost adoptată Rezoluţia privind retragerea „trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, însă atât timp cât nu există o strategie de reintegrare a Republicii Moldova şi niciuna despre implementare a acestei Rezoluții, înseamnă că există anumite înţelegeri pe sub masă sau interese promovate de către actuala guvernare. Altfel spus autoritățile susțin atât prezența trupelor de ocupație, cum și separatismul (asta este cel puțin un caz din multe altele) în Republica Moldova”, scrie pe blogul său Rosian Vasiloi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare